Главная : Новости

Логіст: особливості професії

, 22:36
75 1278
Логіст

Назва професії «логіст» має англійське коріння та походить від слова «логістика». Фахівці цього профілю займаються організацією транспортування та складування товарів різного призначення. Логістика виступає важливою частиною будь-якого виду діяльності – від торгівлі до виробництва, тим більше у сьогоднішніх умовах, коли активно розвиваються найрізноманітніші служби доставки. Це дозволяє вважати професію однією з найбільш популярних на сьогоднішньому ринку праці. До речі, пройти майстер-клас з логістики можна в Київській Логістичній Школі https://kyivlogisticsschool.com/master-classes/.

Виконувані функції

Професійні обов'язки логіста визначаються специфікою діяльності підприємства та дорученою спеціалісту ділянкою роботи. Найбільш важливими зазвичай стають такі функції співробітника:

  • Транспортування. Транспортні витрати – істотна частина собівартості будь-якого товару. А тому їхнє ефективне скорочення здатне стати важливою конкурентною перевагою компанії на ринку. Не менш важливий бонус – оперативність доставки, яка також значною мірою залежить від логіста;
  • Складування. Напрямок роботи включає у собі як зберігання, так і переміщення будь-яких товарів – сировини, розхідників, готової продукції – всередині підприємства;
  • Облік товарів. Супроводжується веденням документообігу. Виступає основою бухгалтерського обліку та будь-якої аналітики всередині компанії;
  • Контролює договори постачання та митне декларування товарів. Ключова ділянка роботи для організацій, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю. Вимагає високого рівня кваліфікації спеціаліста та набору відповідних професійних знань.

Ефективно виконувати всі ці функції один співробітник просто не зможе. Тому успішна кар'єра логіста передбачає вибір спеціалізації, що найкраще підходить персональним уподобанням та здібностям працівника.

Навчання на логіста

Базова підготовка фахівців у галузі логістики ведеться у коледжах. Після успішного завершення можна подумати про продовження навчання, але вже в інституті чи університеті. Як наслідок, доцільно одразу обирати такий коледж, який працює при ВНЗ. Також важливими критеріями вибору коледжу є:

  1. наявність відповідної спеціальності;
  2. престижність чи місце у національному рейтингу;
  3. зміст навчального курсу;
  4. вартість навчання.

Фінансовий критерій слід розглядати виключно у комплексі з рештою. Крилата фраза про те, що «не варто економити на освіті», цілком справедлива. Тим більше сьогодні, коли дистанційні технології навчання дозволяють поєднувати роботу та навчання, фінансуючи таким чином власну професійну підготовку.

Вимоги до фахівця

Справжній професіонал в галузі логістики – це універсал, здатний швидко та ефективно вирішити різні завдання. Тому до нього пред'являється широкий набір вимог, серед яких:

  • організованість у поєднанні з пунктуальністю;
  • вміння планувати та аналізувати;
  • багатозадачність;
  • тайм менеджмент;
  • стійкість до стресів та здатність працювати в умовах кризи;
  • комунікабельність;
  • навченість.

Не варто сприймати наведений список як стандартний набір характеристик, необхідних будь-якій професії. У роботі логіста ці якості дійсно знадобляться, причому в обов'язковому порядку.

Переваги та недоліки вибору професії

Професія логіста, як і будь-яка інша, має плюси та мінуси. Позитивними моментами навчання цієї спеціальності є такі:

  • можливість працевлаштування до здобуття повноцінної вищої освіти;
  • різноманітність виконуваних функцій;
  • висока потреба у підприємствах різних сфер діяльності;
  • гарні кар'єрні перспективи – аж до заступника генерального директора непрофільного підприємства та керівника логістичної компанії;
  • високий заробіток та можливість пов'язати рівень доходу з реальними результатами роботи конкретного спеціаліста.

Єдина суттєва вада професії – це високий рівень вимог. Нерідко він доповнюється розмитістю посадових обов'язків, що пояснюється широким функціоналом, який виконує спеціаліст. Але цей мінус легко трансформується у плюс, оскільки наочно демонструє необхідність співробітника та його важливу роль у роботі підприємства.

Автор: Artlife
ОЦЕНИТЬ НОВОСТЬ
5 (голосов: 93)

Читайте также:


ВВЕРХ