Традиції японської кухні
Особливо важливою вважається сервіровка столу і подача блюд - все це займає чимало часу, проте для жителів Японії є неприйнятним нешанобливе ставлення до прийому їжі. Прийнято вживати в їжу тільки свіжі дари природи, які лише злегка обсмажують, проварюють або гасять. Вважається, що така їжа не втрачає своєї первозданної користі і допомагає підтримувати гармонію між людиною і навколишнім середовищем.
В Японії прийнято подавати за один прийом їжі безліч страв, однак всі вони будуть дуже маленькими. Це нагадує дегустацію їжі, але для японців це звичайна справа. Подають порції красиво, неприйнятно подати до столу просто "накидану" масу в тарілках - всі інгредієнти красиво розкладені і доповнюють один одного в задуманій кухарем композиції. Також важлива ще й відповідність страви сезону, віку гостя і т. д.
Особливість японської кухні
Що особливого в їжі, яку кожен день їдять японці? В першу чергу, рясність риби. Ця країна омивається Японським морем Куроша з усіх боків, тому очевидно, що населення Японії вже не одне століття займається рибальством. Риба або інші морепродукти присутні майже в кожному національному блюді і не завжди в приготованому вигляді - часто такі страви подаються майже сирими.
Ще одна особливість японської кухні-більше ніж половина національних страв містить рис. В Японії це найбільш поширена родюча культура для посіву, тому впродовж багатьох сотень років японці вчилися застосовувати рис всюди, де тільки зможуть - в супах, кашах, навіть в приготуванні алкоголю! До речі, японська кухня не ділиться на основні, перші, другі та інші страви. Поділ можна зробити на початок, середину і кінець трапези.
Популярні страви
Рецепти японської кухні за кілька останніх десятків років підкорили майже весь світ. Однією з найвідоміших страв є суші і сашимі (нарізана кубиками сира риба). Їх прийнято їсти з соєвим соусом, в якому розведений японський хрін - вассабі. Популярність такої їжі пояснюється дешевизною і приємним смаком. До речі, в Києві замовити суші з доставкою ви можете на сайті: http://sushi33.ua/.
Також поширене блюдо "одорі" - ще жива риба, яку готують при гостях (ошпарюють окропом і поливають соусом) і їдять практично сирою.
Найбільш відоме японське блюдо з риби (воно ж і найнебезпечніше) - фугусаші. Робиться воно з отруйної риби фугу, якщо приготувати її неправильно - є ризик померти через отруєння. Однак останнім часом трапляється це досить рідко, адже з кожним роком майстерність кухарів лише покращується.