Цікаві факти про їжу, які ви не знали

Кожен день ми вживаємо в їжу ті чи інші продукти, але навіть не здогадуємося, що в інжирах містяться останки ос, кетчуп був ліками, а банани – це клони. Здивовані? Ми щодня переліковуємо і шукаємо нові рецепти, але навіть не замислюємося про історію або походження продуктів. Щоб трохи розширити свій кругозір, ми зібрали для вас найцікавіші факти про звичні продукти, які ми вживаємо в їжу мало не кожен день.
Фрукти та овочі також мають секрети
- У інжирах містяться останки ос. Технічно інжир не є фруктом-це вивернуті квіти, запилені самками фігових ос, які ховаються всередині. Але не хвилюйтеся-їх тіла розщеплюються на білки за допомогою ферменту фіцину.
- Кожен з'їдений вами банан-клон. Майже весь світовий експорт бананів походить з одного культивованого сорту Кавендіш – саме вони лежать на прилавках продуктових магазинів. Але банани Кавендіш не мають кісточок, а значить, вони стерильні, і фермери змушені клонувати рослину.
- Бебі-моркви не існує. Незважаючи на свою чарівну назву, вона виготовлена зі звичайної моркви, яку очищають від шкірки, нарізають на менші шматочки і «заокруглюють».
- Ананаси ростуть на кущах. Так, виявляється, ананаси ростуть не на тропічних деревах, а на землі – це багаторічна рослина, листя якого часом досягають 1,5 метрів в довжину. А плоди ростуть з його центральної частини на ніжці.
- Полуниця-це не ягода. З ботанічної точки зору справжня ягода – це м'ясистий плід, отриманий із зав'язі однієї квітки, що містить одне або кілька насіння на внутрішній стороні м'якоті. Авокадо, наприклад, підходить під це визначення. Але тільки не полуниця, яка розвивається з декількох зав'язей і має насіння лише зовні. Насправді полуниця – це многоорешек, на розрослося квітколоже якого знаходяться сухі насіння - «горішки».
А чи знали ви, що?
Колись кетчуп продавали як ліки. Вважалося, що кетчуп у вигляді таблеток може допомогти при діареї, сильних нападах жовчі і розладі шлунка.
Спочатку морква була фіолетовою. Сучасна помаранчева морква існує лише тому, що наприкінці 17 століття голландським селекціонерам вдалося виростити мутовані помаранчеві сорти з фіолетової моркви.
Червоний харчовий барвник виготовляється з подрібнених комах. Один з найбільш поширених червоних барвників – кармін (на етикетках він може позначатися як кармінова кислота, Natural Red 4 або E120) – виробляється самками комах кошенілей.