Главная : Новости

Яку роль грає мистецтво у житті людей? Які функції виконує?

, 22:03
96 1090
мистецтво

Роль мистецтва у суспільстві простежується протягом тисячоліть. За допомогою нього люди відображають свої творчі здібності, знімають і відтворюють власні думи, фантазують і описують події, що відбуваються. Воно потребує майстерного підходу. Про те, якою є роль мистецтва в житті суспільства, пишуть багато суспільствознавців і філософів. Це можливість самореалізації, прояву себе як особистості. Людина говорить про свій внутрішній світ, духовні цінності та переживання. Через літературу, картини та скульптури люди оповідають про свої почуття, емоції, процеси розвитку та досягнення цілей.

Мистецтво – це духовна діяльність людей, яка зароджувалася та розвивалася разом із людством. Перші прояви творчості – це скельний живопис. Тоді роль мистецтва у житті полягала у короткої передачі. Люди спілкувалися між собою, використовуючи малюнки та символи.

Яка роль мистецтва у житті - як мистецтво впливає суспільство

Мистецтво – спосіб відобразити простір, думки, переживання через художні образи. Це синтетичний контакт між зовнішнім та внутрішнім світом, який базується на сприйнятті однієї людини, яка створює шедевр. У суспільствознавстві розрізняють три різновиди творчості:

  • Просторова творчість. Включає графіку, скульптуру, архітектуру, мистецтво. Суспільство передає своє сприйняття світу певному етапі, використовуючи відчутні форми.
  • Просторово-часовий вигляд. Це танцювальна, циркова, кінематографічна сфера. Люди самі безпосередньо беруть участь у відтворенні творчих ідей. Вони через себе передають свої почуття, відкривають їхній світ.
  • Тимчасове мистецтво. До цього виду належать музичні, мистецькі твори. Це невловима форма передачі почуттів та переживань. Її не можна торкнутися чи оцінити візуально. Кожна людина сприймає літературу та музику з боку свого суб'єктивного світогляду. Скільки людей ознайомиться із твором – стільки думок буде сформовано.

Боль мистецтва у житті і суспільства визначає рівень розвитку соціуму. У розвинених державах творчості приділяють велику увагу. Люди цінують твори предків, знайомляться з історією через їхні шедеври. Менш розвинені держави характеризуються меншим інтересом до мистецтва. Яка роль мистецтва у суспільстві:

  1. Осмислення, перетворення та пізнання навколишнього світу, життя.
  2. Прикраси світу.
  3. Розкриття духовних цінностей.
  4. Формування відчуття та розуміння прекрасного.
  5. Виховання гідності у людях та суспільстві в цілому.
  6. Передача цікавих людству життєвих аспектів через художній образ.
  7. Відновлення душевної гармонії, яку найчастіше порушує реальність.

Доведено, кожен предмет мистецтва викликає в людини певні емоції лише на рівні свідомості. За допомогою творчості експерти психології та психотерапії відновлюють душевну рівновагу людини, вселяють впевненість та спокій.

Автор: Artlife
ОЦЕНИТЬ НОВОСТЬ
5 (голосов: 71)

Читайте также:


ВВЕРХ