Постулати роздільного харчування
Настільки популярна в наш час ідея роздільного харчування бере свій початок в працях американського натуропата Герберта Шелтона. Спираючись на дослідження академіка Павлова, на праці стародавніх лікарів, таких як Цельс і Авіценна, він виклав своє бачення «правильного харчування». В основі ідеї лежить припущення про сумісність або несумісність окремих видів продуктів. І якщо скласти меню роздільного харчування на тиждень і підібрати «правильні» поєднання, можна не тільки «тримати» стабільну вагу, але і скинути зайву.
Основи роздільного харчування
Отже, в основі основ «правильного харчування» по Шелтону лежать деякі принципи і правила. Так, всі продукти які ми з'їдаємо, можна умовно поділити на групи:
- вуглеводи (наприклад, картопля);
- жири (наприклад, сир);
- білкові продукти (наприклад, риба);
- зелені овочі (наприклад, зелені боби);
- кислі фрукти;
- кислі ягоди;
- некрохмалисті і крохмалисті овочі;
- солодкі ягоди;
- солодкі фрукти;
- є продукти, які взагалі ні з чим поєднувати не можна - це, кавун, банан, диня і молоко.
Не можна в один прийом їжі змішувати продукти, що відносяться до однієї і тієї ж групи (наприклад, яйця і сир).
М'ясні, рибні та інші протеїновмісні продукти потрібно вибирати максимально нежирні. Так як жири і білки погано поєднуються один з одним.
Для схуднення «некорисні» солодощі краще зовсім виключити з меню роздільного харчування. Можна лише мед.
Між прийомами їжі повинен бути інтервал не менше, ніж 4 години.
Зелень, фрукти і овочі повинні становити "левову" частину раціону.
Жири, крохмали і білки слід вживати в малих кількостях.
Якщо можна не піддавайте їжу термічній обробці.
Відмовтеся від консервантів і напівфабрикатів.
Основа раціону - овочі і фрукти.
Сумісність продуктів
Головний постулат Шелтона про сумісність продуктів. Так що ж не можна поєднувати один з одним в меню роздільного харчування?
- Білки з жирами;
- Білки з вуглеводами;
- Білки і кислі фрукти;
- Цукор і крохмаль;
- Молоко з будь-якою іншою їжею;
- Кавуни та дині з будь-якою іншою їжею;
- Два білкових продукти одночасно;
- Різні крохмали;
- Білки і цукор.