Бджолина перга: Що це таке?
Пергою називається бджолина обніжка, яка законсервована ферментно-медовим складом, утрамбована і складена бджолами в стільники, а також пройшла процес молочнокислого бродіння. Результатом даного процесу є перетворення пилкових зерен в «хлібину» - так пергу називають бджолярі через її важливість для людини і самих бджіл.
Протягом року бджолина сім'я споживає 15-20 кг пилку (перги), в залежності від її сили. Частину пилку-обніжки відразу використовують вуликові бджоли, що виробляють корм для личинок. А іншу частину бджоли-збиральниці складають в комірки, які розташовані збоку і зверху від розплоду. Як правило, бджоли заповнюють комірки обніжкою на 0,5-0,8 їх глибини. Потім бджоли консервують пилок, отримуючи в результаті пергу, стерильну легкоперетравлювану їжу, втричі поживнішу пилку і значно більше інших замінників. Крім того, перга в троє перевершує пилок за протимікробними показниками.
У перзі майже вдвічі більше цукрів і в стільки ж разів менше жирів. Білків в ній дещо менше, але вони значно краще засвоюються організмом. У ній менше мінеральних речовин, але в кілька разів більше молочної кислоти, ніж в квітковому пилку. Цукру в пилку - 18 %, а в перзі - 34,8 %, жирів - відповідно 3,33 і 1,58 %, білків - 24,06 і 21,74 %, мінеральних речовин - 2,55 і 2,43 % , молочної кислоти - 0,55 і 3,06 %.
Перга, як уже було відзначено вище, за своїм складом і властивостями дещо відрізняється від пилку-обніжки. У ній значно ширше представлені вітаміни, причому деяких з них більше, ніж в пилку. Так вітаміну C в перзі міститься 140-200 мг %, Р - 60мг %, Е - 170 мг %, Д - 0,2-0,6 мг %.
У перзі встановлено 16 амінокислот і 13 жирних кислот.
Амінокислоти (г / кг):
- глютамінова - 24,3;
 - аспарагінова - 29,92;
 - лейцин - 18,70;
 - аланін - 12,69;
 - серин - 13,31;
 - гліцин - 11,13;
 - треонін - 11,49;
 - валін - 13 , 49;
 - ізолейцин - 10,59;
 - пролін - 9,04;
 - фенілаланін - 11,41;
 - тирозин - 12,98;
 - лізин - 3,89;
 - гістидин - 12,21;
 - аргінін - 6,61;
 - метіонін - 2,02.
 
Жирні кислоти (г / кг):
- лауринова 0,27;
 - міристинова - 0,41;
 - мірістолеінова - 15,1;
 - пальмітинова - 35,92;
 - пальмітолеінова - 14,36;
 - стеаринова - 0,93;
 - олеїнова - 5,14;
 - лінолева - 8,11;
 - ліноленова - 28,96;
 - гадолеінова - 0,47;
 - арахідонова - 4,08;
 - ерукова - 1,97;
 - клупінодонова - 3,17.
 
Амінокислоти і жирні кислоти, що входять до складу перги, засвоюються організмом бджоли, практично, без кількісних і якісних втрат.
Мінеральні солі в перзі становлять - 4-7 мг %, органічні кислоти - 1-5 мг %, ферменти і гормони визначаються в дуже малих кількостях.
Вживання перги підсилює в організмі бджоли синтез протеїнів і обмінні процеси. Поліфлорна перга, тобто перга зібрана з квіток різних рослин, більш корисна і краща для бджіл, а, отже, і для людини.
Законсервована, залита медом, а часом і запечатана восковими кришечками перга є білковим резервом, що має в своєму складі масу інших необхідних речовин, вкрай необхідним для сім'ї бджіл в ранньо-весняний період.
