Головна : Новини

Бджолина перга: Що це таке?

, 17:10
0 310

називається Пергою бджолина обніжка, яка законсервована ферментно-медовим складом, утрамбована і складена бджолами в стільники, а також пройшла процес молочнокислого бродіння. Результатом даного процесу є перетворення пилкових зерен у «хлібину» - так називають пергу бджолярі через її важливість для людини і самих бджіл.

Протягом року бджолина сім'я споживає 15-20 кг пилку (перги), у залежності від її сили. Частину пилку-обніжки відразу використовують вуликові бджоли, що виробляють корм для личинок. А іншу частину бджоли-збиральниці складають у комірки, які розташовані збоку і зверху від розплоду. Як правило, бджоли заповнюють комірки обніжкою на 0,5-0,8 їх глибини. Потім бджоли консервують пилок, отримуючи в результаті пергу, стерильну легкоперетравлювану їжу, втричі поживнішу пилку і значно більше інших замінників. Крім того, троє перевершує пилок за протимікробними показниками.

У перзі майже вдвічі більше цукрів і в стільки ж разів менше жирів. Білків у ній дещо менше, але вони значно краще засвоюються організмом. У ній менше мінеральних речовин, але в кілька разів більше молочної кислоти, ніж у квітковому пилку. Цукру в пилку - 18 %, а в перзі - 34,8 %, жирів - відповідно 3,33 і 1,58 %, білків - 24,06 і 21,74 %, мінеральних речовин - 2,55 і 2,43 % , молочної кислоти - 0,55 і 3,06 %.

Перга, як вже було відзначено вище, за своїм складом і властивостями дещо відрізняється від пилку-обніжки. У ній значно ширше представлене вітаміни, причому деяких з них більше, ніж у пилку. Так вітаміну C в перзі міститься 140-200 мг %, Р - 60мг %, Е - 170 мг %, Д - 0,2-0,6 мг %.

У перзі встановлено 16 амінокислот і 13 жирних кислот.

Амінокислоти (г / кг):

  • глютамінова - 24,3;
  • аспарагінова - 29,92;
  • лейцин - 18,70;
  • аланін - 12,69;
  • серин - 13,31;
  • гліцин - 11,13;
  • треонін - 11,49;
  • валін - 13 , 49;
  • ізолейцин - 10,59;
  • пролін - 9,04;
  • фенілаланін - 11,41;
  • тирозин - 12,98;
  • лізин - 3,89;
  • гістидин - 12,21;
  • аргінін - 6,61;
  • метіонін - 2,02.

Жирні кислоти (г / кг):

  • лауринова 0,27;
  • міристинова - 0,41;
  • мірістолеінова - 15,1;
  • пальмітинова - 35,92;
  • пальмітолеінова - 14,36;
  • стеаринова - 0,93;
  • олеїнова - 5,14;
  • лінолева - 8,11;
  • ліноленова - 28,96;
  • гадолеінова - 0,47;
  • арахідонова - 4,08;
  • ерукова - 1,97;
  • клупінодонова - 3,17.

Амінокислоти і жирні кислоти, що входять до складу перги, засвоюються організмом бджоли, практично, без кількісних і якісніх втрат.

Мінеральні солі в перзі становлять - 4-7 мг %, органічні кислоти - 1-5 мг %, ферменти і гормони визначаються в дуже малих кількостях.

Вживання перги підсилює в організмі бджоли синтез протеїнів і обмінні процеси. Поліфлорна перга, тобто перга зібрана з квіток різних рослин, більш корисна і краща для бджіл, а, отже, і для людини.

Законсервована, залита медом, а годиною і запечатана восковими кришечками перга є білковим резервом, що має в своєму складі масу інших необхідних речовин, вкрай необхідним для сім'ї бджіл в ранньо-весняний період.

Перекладено сервісом "Яндекс.Перекладач": translate.yandex.ru.

Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
0 (голосів: 0)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ