Главная : Новости

Як вибрати келих відповідно до свого вина?

, 17:31
43 446
вино

З моменту створення першого винного келиха в 14 столітті фахівці зі скла розвивали своє мистецтво, щоб мати можливість дегустувати всі вина в найкращих умовах. Тому ми пояснюємо вам, як знайти найкраще скло для всіх ситуацій на https://bohemia.co.ua/uk/catlog-tovarov/bokaly/dlya-vina.

Чому існують різні види бокалів?

Властивості вина значною мірою впливають на те, як його смакувати. Молоде вино вимагає насиченості киснем і, отже, простору, тоді як старе вино має бути «замкненим» у келиху, щоб зберегти всі його аромати.

З яких частин складається келих для вина?

Келих для вина складається з різних частин, кожна з яких відіграє свою роль під час дегустації. Починаючи з нижньої частини склянки, знаходимо: основу, ніжку, ґудзик, застібку, плече, димохід і обідок.

Основа — це постамент, на який тримається скло. Він також має сильний естетичний вимір.

Лапа, або нога, з'єднує основу з контейнером. Саме тут слід тримати келих, щоб не забруднити чашу та не нагріти вино.

Кнопка служить ущільнювачем між контейнером і ніжкою.

Заготовка розташована трохи вище кнопки і являє собою нижню частину ємності. Кругла (у формі повітряної кулі), вигнута або пряма (у формі тюльпана), її форма відіграє ключову роль у дегустації.

Плече є найширшою частиною чаші та позначає верхню межу, яку не слід перевищувати, коли наливаєте вино.

Димохід - це верхня частина скла. Загалом звужений, він утримує аромати та спрямовує їх прямо до вашого носа, коли відкриваєте вино.

Ободок — бортик склянки. Воно повинно бути якомога тоншим, щоб ви могли отримати максимальну віддачу від смаку.

Види скла на контейнер

Загалом фужери класифікуються за ємністю. Отже, є келихи для червоного вина, келихи для білого та рожевого вина та келихи для шампанського. Ось їхні різні характеристики.

Келих для червоного вина: вузька труба для збереження ароматів

Келих для червоного вина має широке дно і вузький димохід для вивільнення ароматів під час дегустації. Це особливо цікаво для концентрованих вин, які, як правило, мають низьку летючість. Їхні аромати потрібно направляти, щоб дійти до носа. Найкращим прикладом цього виду скла є бордоське скло. Для подачі наливне вино не повинно перевищувати 50% чашечки для посилення танінів.

Келих для білого/рожевого вина: подовжена чашка для хорошого насичення киснем

Ідеальний для дегустації келих для білого вина помітно ширший і розширений, ніж келих для червоного вина, але він також повинен бути меншим. Під час використання не заповнюйте контейнер більш ніж на третину, а решту зберігайте в холоді. Це збереже смак і витонченість улюбленого білого вина. Бургундський келих ідеально підходить для насолоди неповторними ароматами Шардоне з Шаблі.

Келих для шампанського: флейта чи інший келих?

Щоб зберегти шипіння шампанського та ігристих вин, флейта є королівським келихом. Його форма тюльпана зберігає шипучість напою для ідеального смаку. Ви можете вибрати інші скляні моделі, наприклад купе для шампанського, які більше підходять для вечірок і коктейлів.

Універсальний фужер: які характеристики?

Нарешті, ви також можете звернутися до універсального скла на ніжках. Особливістю цього келиха є те, що він адаптується до дегустації всіх видів вина. Він представляє ідеальний баланс з точки зору розмірів чаші та димоходу, щоб зберегти смаки та аромати ваших найкращих пляшок.

Автор: Artlife
ОЦЕНИТЬ НОВОСТЬ
4 (голосов: 53)

Читайте также:


ВВЕРХ