Главная : Новости

Шкода мяса перебільшена?

, 13:58
98 1990
м'ясо

Користь та шкода червоного м'яса для організму – досить актуальна сьогодні тема. Вона давно обговорюється дієтологами із різних країн. При цьому вони часто розходяться в думках та ведуть гарячі суперечки. Одні стверджують, що людський організм потребує м'яса, інші переконують зовсім від нього відмовитися, або звести вживання м'ясних страв до мінімуму. А як же насправді? Нумо розберімося. Ну а допоможе нам в цьому співробітник компанії “М’ясоїд”: https://www.myasoid.com.ua/ua/, в якій безпосередньо можна замовити доставку свіжого мяса.

Де правда: що кажуть вчені про шкоду м'яса?

У 2015 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) класифікувала м'ясні продукти, що пройшли термічну обробку як канцерогенні, перемістивши їх у категорію небажаних для вживання. У негативному впливі м'яса на організм переконані деякі фахівці в галузі здорового харчування.

Але нещодавно в американському медичному журналі Annals of Internal Medicine були опубліковані результати наукових досліджень групи експертів із країн Північної Америки та Європи. Факти про шкоду м'яса, надані раніше колегами, здалися вченим малопереконливими, і вони вирішили провести свої дослідження. Протягом чотирьох років фахівці із залученням добровольців займалися вивченням цієї проблеми, і дійшли висновку, що ризик розвитку онкологічних, серцево-судинних та інших захворювань у результаті вживання продуктів з м'яса є дуже незначним.

На думку авторів роботи, на здоров'я людини протягом усього життя впливає безліч факторів, але переконливих доказів, що саме споживання м'яса негативно впливає на організм, на даний момент немає.

Вчені кажуть, що небезпека захворіти при споживанні термічно оброблених м'ясних продуктів перебільшена, і пропонують людям прислухатися до свого організму та самостійно вирішити, чи скорочувати кількість м'яса у раціоні чи ні.

Чим корисне м'ясо?

Щоб якоюсь мірою покращити репутацію червоного м'яса, до якого належать баранина, свинина, яловичина, конина, м'ясо кіз та частково кролятина, необхідно розповісти про його користь.

По-перше, у м'ясі міститься велика кількість білка. А, як відомо, він сприяє нарощуванню м'язової маси, допомагає контролювати вагу та покращує обмін речовин. По-друге, м'ясо є джерелом вітамінів групи B, заліза, фосфору та цинку. Усі перелічені елементи необхідні нормальної життєдіяльності організму.

Але незважаючи на очевидні переваги червоного м'яса, дискусії в науковій спільноті про його користь та шкоду точаться досі.

Склад має значення: нітрати та нітрити в м'ясі

Останнім часом деякі експерти виступають проти використання нітратів та нітритів для консервації переробленого м'яса, пов'язуючи їх з онкологічними захворюваннями. Однак з'ясувалося, що в більшій кількості людина отримує ці солі з овочів.

Натомість є й особливість. Вступаючи в реакцію з амінами - органічними сполуками, присутніми в білковій їжі - нітрити перетворюються на нітрозаміни, які мають сильну канцерогенну дію.

Експерти вважають, що важливим є не тільки склад їжі, а й те, яким способом вона приготовлена. На відміну від продуктів, підсмажених на грилі або сковороді, приготоване на парі або в духовці м'ясо значно знижує небезпеку розвитку ракових захворювань.

Висновки

Як бачимо, думки щодо можливої шкоди м'яса поки що досить сильно відрізняються, і однозначної відповіді немає. Одна з можливих причин – об'єктивна багатофакторність питання. Подальші дослідження, мабуть, внесуть більше ясності у проблему.

Автор: Artlife
ОЦЕНИТЬ НОВОСТЬ
5 (голосов: 97)

Читайте также:


ВВЕРХ