Харчовий барвник Кармін (Е120)
Сущасна харчова індустрія прославилась тим, що для приготування різноманітних харчових продуктів використовуються багаточисленні добавки (підсилювачі смаку, фарбники та інші). Саме про одну з таких харчових добавок, а саме про Е120, ми і поговоримо в нашій статті і розповість нам про це співробітник компанії "Євроімпекс": http://euroimpex.net.ua/ru/krasiteli/krasitel-karmin/, в якої ви можете його безпосередньо придбати.
Карміни Е120 (кармінова кислота, кошеніловий карміновий, кошеніль, екстракти кошенілі, кармін) - це натуральні барвники, які мають яскраво-червоний колір.
Дана харчова добавка представляє собою порошок / рідину червоного - темно-червоного кольору. Кармін добре розчинний у етанолі та воді, стійкий до впливу лугів і кислот, а також високих температур і світла.
Виробництво Е120
Природне джерело даного барвника - це кошеніль (висушені тільця самок щитівок, комах виду Coccus cacti чи Dactylopius coccus, що живуть на певних різновидах кактусів. В складі кошенілі містится в районі 10 % такого барвника, як кармінова кислота.
Для виробництва даного барвника комах збирають в період безпосередньо до відкладання ними яєць, далі їх чистять і сушать. Порошок, який отримують в кінцевому результаті обробляють розчином карбонату натрію чи аміаку та фільтрують.
Внаслідок дуже високої собівартості і трудомісткості процесу виробництва, Е120 є найдорожчою харчовою добавкою цієї категорії.
Область застосування
Кармін можна використовувати в харчовій промисловості в Україні, ЄС та ін. держав в якості барвника.
Е120 використовують при виробництві:
- молочних десертів;
- м'ясних делікатесів;
- безалкогольних, а також алкогольних напоїв;
- ковбасних виробів;
- кондитерських виробів.
Використання Е120 заборонене при виробництві різноманітних кошерних продуктів, оскільки цю добавку роблять із комах.
Окрім того, кармін також використовують в фармацевтичній, а також косметичній промисловостях.
Е120 і здоров'я
Згідно офіційних досліджень, за винятком алергічних реакцій, Е120 немає негативного впливу на організм людини.
В офіційних джерелах зазначені випадки появи алергії у деяких осіб безпосередньо при контакті з маззю, що містила кармін кальцію.
Згідно ж з неофіційними джерелами, у людей, які мають алергію на карміни, безпосередньо при вживанні харчових продуктів, у склад яких входить Е120, може виникнути анафілактичний шок.