Розвантажувальні дні

розвантажувальні дні

 Розвантажувальні дні (РД), в тому числі і оздоровче голодування, можна проводити, якщо організм вже досить чисте або в цьому існує гостра необхідність, наприклад, хвороба. Зазвичай тварини уникають їжі під час хвороби. Діти теж відмовляються від неї при поганому самопочутті. У дорослих під час хвороби спостерігається втрата апетиту, але прийом їжі, як правило, триває. В даний час багато хто вже знає, що приймати їжу під час тієї чи іншої хвороби - значить годувати саму хворобу. Особливо це відноситься до їжі тваринного походження. Перехід на сокову або фруктову дієту полегшує перебіг захворювання і сприяє швидкому одужанню. Особливо показані РД при простудних захворюваннях і застарілих хронічних недугах, які часто пов'язані з інтоксикацією організму продуктами обміну, з дисфункцією і втомою деяких органів в умовах граничних навантажень. Шлунок під час розвантажувально-дієтичної терапії з'їдає зайві тканини, звільняючи енергію для відновлення тіла.
Короткочасний відпочинок від їжі є необхідною профілактичним заходом для видалення з організму накопичених продуктів розпаду. РД надають омолоджуючий ефект і сприяють продовженню активного життя. РД є досить серйозним випробуванням, особливо для людини, вперше зважився на цей крок. Розвантажувальні дні проводяться на сирих фруктах, овочах, соках і просто на воді. Розвантажуватися потрібно 1 раз на тиждень в один і той же день. Протягом трьох місяців розвантажувальні дні проводяться на сирих овочах і фруктах, потім протягом трьох місяців - на соках, і тільки після цього можна переходити до РД на воді. Для розвантаження на сирих овочах і фруктах потрібно запастися ними з таким розрахунком, щоб протягом дня з'їсти 1-1,5 кг. Харчуватися бажано кожну годину, з'їдаючи по 100-150 г сирих овочів і фруктів. Можна робити салати, але заправляти їх тільки лимонним соком і рослинним маслом (без сметани, майонезу і солі). Пити воду і трав'яний чай протягом дня, коли хочеться. Для розвантаження на соках потрібно приготувати 1,5-2 літра соків. Пити їх краще в свежеприготовленном вигляді по 1 склянці через кожну годину. Вода та чаї - у міру потреби. У літній період можна влаштувати фруктово-овочеву розвантаження протягом 7-14 днів підряд. За рахунок інтенсивного живлення соковитими дарами літа у внутрішнє середовище організму надійдуть чисті овочеві і фруктові соки, які нададуть на неї антиоксидантну, дезінтоксикаційну та общеоздоравлівающее дію.

На самому початку чистки потрібно з'їсти траву петрушки, яка володіє дезінтоксикаційними, антисептичні, спазмолітичні і яскраво вираженими сечогінними властивостями, тому особливо корисна людям з нирковими і серцево-судинними розладами, що супроводжуються набряками. З'їдений з ранку пучок петрушки створює в організмі передумови для форсованого діурезу, змушуючи посилено працювати сечовидільну систему і виводити азотисті шлаки з організму. Активності сечового-розподіл посилить рух рідинних середовищ організму. В результаті виведеться та рідина, яка тривалий час перебувала в застої. Завдяки цьому зникнуть набряки і покращиться робота всіх систем організму. Після петрушки можна їсти сирі овочі, фрукти та ягоди. Це створить умови для підтримки протягом деякого часу невеликого негативного водного балансу, тобто деякий час рідини буде виділятися більше, ніж вступати усередину, що призведе до плавного очищенню і ощелачиванию рідин в міжтканинної просторі. Апельсин активізує всі функції організму, зміцнює нерви і мозок, швидко нейтралізує надлишкову кислотність, заліковує різні запалення, загоює довго незагойні виразки, поліпшує зір; зміцнює ясна, судини, імунну систему, забезпечує приплив сили, подовжує життя, рекомендується при захворюваннях шлунково-кишкового тракту та сечостатевої системи.
Кавун має сечогінну, проносну, жовчогінну та протизапальну діями; є кровоспинну і протиглистовою засобом; показаний людям, що страждають артритом, подагрою, а також атеросклерозом. Кавунову очищення рекомендують проводити влітку протягом 1-2 тижнів, з'їдаючи протягом доби 2-2,5 кг кавунів. М'якоть кавуна і відвар його корок надають сильну сечогінну дію, але не дратують нирки і сечовивідні шляхи. Олужнення сечі сприяє розчиненню солей,
запобігає утворенню піску і каменів.
Грейпфрут відновлює сили, усуває функціональні розлади печінки та шлунково-кишкового тракту, активізує обмінні процеси, запобігає обра-тання каменів і атеросклеротичних бляшок, зміцнює ясна і зуби, поліпшує стан хворих на діабет, має легкий снодійний ефект, активізує діяльність серцево-судинної системи.
Диня за своїм впливом схожа на кавун. Її можна рекомендувати при нервових і психічних розладах в якості гарного заспокійливого засобу. Суниця - універсальний лікувальний засіб, показана при захворюваннях серцево-судинної системи, ослабленому імунітеті, запальних захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів, шкірних захворюваннях (екзема, псоріаз, нейродерміт). Виводить надлишок солей з організму при подагрі, хворобах печінки та селезінки. Корисна при анемії, недокрів'ї, атеросклерозі, виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки.
Капуста володіє очищує, протизапальну, протипухлинну, відхаркувальну й сечогінну властивості, перешкоджає всмоктуванню токсинів з їжі, виводить надлишок солей з суглобів, має протирадіаційну дію, покращує зір, сприяє зниженню ваги, допомагає при лікуванні виразок шлунка та 12-палої кишки, хронічних гастритів з підвищеною кислотністю, лікує інші розлади шлунково-кишкового тракту, захворювання печінки та селезінки, атеросклероз.
Картопля (в сирому вигляді) має сечогінний ефект, нормалізує роботу серцево-судинної системи,
артеріальний тиск, усуває гормональний дисбаланс; показаний при гастритах з підвищеною секреторною діяльністю, виразкової хвороби, дисбактеріозі, запорах, геморої, запаленні дихальних шляхів.
Лимон - універсальний засіб для підтримки здоров'я. Натуропати вважають, що кожна людина повинна привчити себе до того, щоб з'їдати хоча б по одному лимону в день. Лимон має бактерицидні властивості - вбиває збудників дизентерії, холери, паратифу, менінгококи, стафілокока і т.д.; пригнічує вплив на віруси грипу та раку; полегшує процеси відвикання від алкоголю та куріння; розчиняє пухлини, а потім відновлює тканини; видаляє токсичні речовини з печінки, які не виводяться ніякими іншими способами; позбавляє від дисбактеріозу, підвищує імунітет, покращує зір, слух, пам'ять; виводить важкі метали; спалює зайвий жировий баласт.
Морква має протизапальний ефект; зміцнює імунну систему, покращує функцію печінки, шлунка, зору; очищає шкіру, підвищує її пружність, розгладжує зморшки; показана вагітним. Обліпиха - один з кращих засобів для лікування суглобів; відновлює імунітет. Огірок має послаблюючу, жовчогінну, сечогінну, болезаспокійливу властивостями, покращує засвоєння білків і жирів; сприяє виведенню надлишку жирів з організму; показаний при серцевій недостатності, ендемічному зобі, подагрі, запаленні дихальних шляхів. Персики і абрикоси добре відновлюють та зміцнюють серцево-судинну та сечостатеву системи; оновлюють кров; сприяють очищенню дихальних шляхів.
Помідор рекомендується при порушеному сольовому обміні, надмірній вазі, запаленні і цирозі печінки, дисбактеріозі, серцевої аритмії, атеросклерозі; нормалізує кровотворення; активізує травлення; відновлює статеві функції; для задоволення добової потреби у вітамінах С, А, залозі, калії достатньо 200 г свіжих
томатів (2-3 штуки).
Горобина - полівітамінний засіб, корисна при хворобах печінки, каменях у нирках, гіпертонії, холециститі, атеросклерозі, недокрів'ї і діабеті; зміцнює стінки судин.
Буряк має противосклеротическим дією, покращує обмінні процеси, кровотворення, перистальтику кишечника, нормалізує серцевий ритм; попереджає ракові захворювання, розсмоктує пухлини; усуває запори, запалення; заспокоює нервову систему; лікує хвороби травлення і лімфатичних судин, базедова хвороба, хронічний нефрит; має омолоджуючу дію ; ефективна при інфарктах міокарду і коронарних судин.
Селера тонізує нервову систему, очищує кров, стимулює роботу надниркових, сприяє спалюванню жирів надлишкових, посилює потенцію у чоловіків. Рекомендується при астенії, ниркової недостатності, сповільненому травленні, неврозах, ревматизмі, захворюваннях печінки, легенів і нирок.
Яблука літні відновлюють кислотно-лужний і сольовий баланс; цілісність слизових оболонок та інших тканин, тому містять ензим, який сприяє швидкому загоєнню і регенерації пошкоджених тканин. Осінні яблука відновлюють активність імунної системи, поліпшують зір; очищають печінку і жовчний міхур; оздоровлюють дихальну систему і омолоджують організм в цілому. З'їдені цілком фрукти, овочі, ягоди і трави являють собою прекрасний ентеросорбент - речовину, здатну зв'язувати і виводити токсини і отрути. Соки, не містять клітковини, такого очищаючого дії на організм не надають. Грубі волокна клітковини, просуваючись по желудочнокишечного тракту, надають механічний вплив на його стінки, зчищаючи з них надлишок слизу і "накипу", але не
видаляючи з кишечника корисні для організму речовини. Волокна клітковини мають м'який послаблюючу дію, тому подібну розвантаження можна проводити без попередніх клізм. Неодмінною умовою ефективного проведення РД є активна фізична робота і вправи на свіжому повітрі.

Баранова Світлана Василівна. Зміцнення організму

Коментарі

ВВЕРХ