Китайські чаї Пуер
Більшість з нас люблять пити чай, особливо в холодну погоду. Він тонізує і зігріває, додаючи настрій і сили. Тим часом, більшість з упомянутого більшості навряд чи здогадуються про видовому розмаїтті чаю, чітко виділяючи два його види: чорний (асоційований завдяки рекламі, чомусь лише з Індією та Цейлоном) і зелений (у свою чергу, асоційований з тієї ж маркетингової причини з Китаєм). Таку класифікацію взагалі складно назвати класифікацією, як такої, оскільки в одному Доітае виростає і проводиться величезна кількість видів чаю.
Що таке чай?
Відомий нам усім заварюється напій чай стає таким завдяки вирощуванню, збору та підготовки листя чайного дерева. Власне кажучи, саме від сорти цієї рослини, а також його післязбиральної обробки і залежитьте, яким буде чай. Згадана раніше класифікація чаїв на чорний і зелений є неповною. Справа в тому, що "колір" чаю залежить від того, який ступінь окислення він пройшов при обробці. У підсумку ми маємо цілу градацію чаїв від зеленого (слабка ступінь окислення) до чорного (сильне окислювання). У цьому проміжку вміщаються білий і жовтий чай, а такж улун і пуер. Власне кажучи про останній і хотілося б більш докладно поговорити в даній статті. можна в торговельній мережі "Teahouse", яка в Україні є одним з лідерів в області постачань і реалізації чаю. Це сімейна справа, а значить на обличчя певна культура і традиції, що дуже співзвучно з чаєм взагалі.
Що таке Пуер?
Пуер в перекладі з китайської означає "темний чай". Власне кажучи, даний вид чаю повністю і цілком можна вважати китайським і не просто китайським, а регіональним, оскільки він виростає і виробляється виключно в південній провінції Китаю - Юньнань. Готові Пуери є чаями постферментірованого типу. Етпро означає, що після збору і процедури окислення до рівня зеленого чаю, відбувається процес ферментації. Залежно від того, яким чином проходить даний процес, все Пуери можна умовно розділити на дві основні групи:
- Шен Пуер . Це зелений або, як його ще називають, сирої чай. Даний чайний лист ферментіруется природним способом, тобто вилежується протягом декількох років без застосування додаткової обробки. Особливістю такого чаю є те, що ступінь окислення з віком може істотно змінюватися (від декількох відсотків на початковому етапі до декількох десятків відсотків при тривалому зберіганні). Відповідно, це дає в ітозі настій, тобто напій, з кардинально різним ароматом і смаком.
- Шу Пуер . Це пуер, який після окислення проходить процедуру так званої прискореної або штучної ферментації. Вона відбувається в умовах підвищеної температури і вологості. Для чаїв Шу Пуер характерна постійна (на відміну від Шен ПУЕр) і досить висока ступінь окислення, яка гарантується сортом чайного дерева, а також технологічним процесом окислення.
Особливості чаїв Пуер
Як один з споконвічно китайських чаїв, Пуер має всі підстави бути кілька церемоніальним, тобто, його приготування (в сенсі готового напою) Повинно проходити в певній послідовності. Для його правильної заварки обов'язково необхідний окріп і глиняна ємність - тільки таке поєднання забезпечує максимально розкриття смаку та аромату. Внаслідок ферментації, даний чай втрачає більшість антиоксидантних властивостей, тим не менш, він дуже корисний для нормалізації травноїфункції, зниження рівня холестерину і регулювання рівня кров'яного тиску.