Роздільне харчування ... Мабуть, жодна з теорій здорового харчування не викликала стільки суперечок серед дієтологів. Корисно роздільне харчування чи шкідливо? Що переважує - гідності роздільного харчування або його недоліки? Однозначної відповіді на ці питання досі немає.
Прихильники теорії роздільного харчування вважають, що якщо в шлунок одночасно потрапляють несумісні один з одним продукти, то їх перетравлення утруднюється. А погано переварені продукти відкладаються в організмі у вигляді жиру і шлаків. Пояснюється це тим, що для розщеплення білків потрібно кисле середовище, а для вуглеводів - лужна. Тобто умови, необхідні для перетравлення різних видів продуктів, що кардинально різняться.
Якщо ми одночасно їмо їжу, що містить багато білків і вуглеводів, то якісь з цих речовин засвояться гірше. Так, з'їдені на порожній шлунок фрукти покидають його вже через 15-20 хвилин, якщо ж з'їсти їх після м'яса, вони затримається в шлунку, викликаючи процес бродіння і гниття. В результаті продукти надходять в нижні відділи травного тракту погано обробленими, що призводить до відкладення жиру і до підвищеного навантаження на підшлункову залозу. Неперетравлені залишки їжі, накопичуючись в товстій кишці, можуть стати причиною запорів та інших захворювань. Перехід на роздільне харчування повинен усунути ці проблеми.
Згідно з принципами роздільного харчування, всі продукти діляться на кілька груп. Продукти, відносяться до однієї групи, повністю сумісні між собою. А сумісність продуктів різних груп визначається за спеціальною таблицею.
Таблиця сумісності продуктів для роздільного харчування
+ добре 0 допустимо - погано |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
1. М'ясо, риба, птиця |
|
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
+ |
0 |
- |
- |
- |
- |
- |
2. Зернобобові |
- |
|
0 |
+ |
+ |
- |
0 |
- |
- |
+ |
+ |
- |
- |
- |
- |
0 |
3. Масло вершкове, вершки |
- |
0 |
|
0 |
- |
- |
+ |
+ |
- |
+ |
+ |
0 |
- |
0 |
- |
- |
4. Сметана |
- |
+ |
0 |
|
0 |
- |
+ |
+ |
0 |
+ |
+ |
- |
+ |
0 |
0 |
- |
5. Масло рослинне |
- |
+ |
- |
0 |
|
- |
+ |
+ |
0 |
+ |
+ |
- |
- |
- |
- |
+ |
6. Цукор, кондитерські вироби |
- |
- |
- |
- |
- |
|
- |
- |
- |
+ |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
7. Хліб, крупи, картопля |
- |
0 |
+ |
+ |
+ |
- |
|
- |
- |
+ |
+ |
- |
- |
0 |
- |
0 |
8. Фрукти кислі, помідори |
- |
- |
+ |
+ |
+ |
- |
- |
|
0 |
+ |
0 |
- |
0 |
+ |
- |
+ |
9. Фрукти солодкі, сухофрукти |
- |
- |
- |
0 |
0 |
- |
- |
0 |
|
+ |
0 |
0 |
+ |
- |
- |
0 |
10. Овочі зелені і некрохмалисті |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
+ |
|
+ |
- |
+ |
+ |
+ |
+ |
11. Овочі крохмалисті |
0 |
+ |
+ |
+ |
+ |
- |
+ |
0 |
0 |
+ |
|
0 |
+ |
+ |
0 |
+ |
12. Молоко |
- |
- |
0 |
- |
- |
- |
- |
- |
0 |
- |
0 |
|
- |
- |
- |
- |
13. Сир, кисломолочні продукти |
- |
- |
- |
+ |
- |
- |
- |
0 |
+ |
+ |
+ |
- |
|
+ |
- |
+ |
14. Твердий сир, бринза |
- |
- |
0 |
0 |
- |
- |
0 |
+ |
- |
+ |
+ |
- |
+ |
|
- |
0 |
15. Яйця |
- |
- |
- |
0 |
- |
- |
- |
- |
- |
+ |
0 |
- |
- |
- |
|
- |
16. Горіхи |
- |
0 |
- |
- |
+ |
- |
0 |
+ |
0 |
+ |
+ |
- |
+ |
0 |
- |
|
Дині несумісні ні з якими іншими продуктами.
За правилами роздільного харчування, між вживанням несумісних продуктів повинне проходити не менше двох годин.
Переваги роздільного харчування. Завдяки швидкому проходженню сумісних продуктів по травному тракту в організмі не відбуваються процеси бродіння і гниття, що зменшує інтоксикацію організму. Самопочуття при переході на роздільне харчування поліпшується, непогано скидається вага. Результат такого способу схуднення, як правило, буває досить стійким, особливо якщо використовувати його постійно. Корисно роздільне харчування при шлунково-кишкових розладах і захворюваннях.
Недоліки роздільного харчування. Для дотримання потрібні особливий режим життя і сила волі. Звикнути до дієти роздільного харчування багатьом людям непросто, і хоча організм отримує всі речовини, необхідні для нормального функціонування, багато хто відчуває почуття голоду. Задоволення від такої їжі отримати складно.
Не всі лікарі згодні, що роздільне харчування корисно. На думку критиків, застосування цієї методики - штучне порушення нормального травлення. З моменту своєї появи як біологічного виду люди завжди харчувалися змішаною їжею, і для переварювання саме змішаної їжі наш травний тракт ідеально налагоджений самою природою. Якщо ж довго дотримуватися правил роздільного харчування, то травні органи "розучаться" справлятися з пельменями та бутербродами, салатами і наваристим борщем. І прихильники нової методики доведеться все життя відмовлятися від різноманітної їжі і традиційних страв. Поїдання смачних пиріжків на святі може привести до того, що свято виявиться зіпсованим.
|