Вітамін C (аскорбінова кислота)
Вітамін С - потужний антиоксидант. Він грає важливу роль в регуляції окислювально-відновних процесів, бере участь у синтезі колагену і проколагену, обміні фолієвої кислоти і заліза, а також синтезі стероїдних гормонів та катехоламінів. Аскорбінова кислота також регулює згортання крові, нормалізує проникність капілярів, необхідна для кровотворення, має протизапальну і потівоаллергіческое дію.
Вітамін С є чинником захисту організму oт наслідків стресу. Посилює репаративні процеси, збільшує стійкість до інфекцій. Зменшує ефекти впливу різних алергенів. Є багато теоретичних і експериментальних передумов для застосування вітаміну С з метою профілактики ракових захворювань. Відомо, що в онкологічних хворих через виснаження його запасів у тканинах нерідко розвиваються симптоми вітамінної недостатності, що вимагає додаткового їх введення.
Існують дані, що показують профілактичну роль вітаміну С у відношенні раку товстої кишки, стравоходу, сечового міхура і ендометрія (Block G., Epidemiology, 1992, 3 (3), 189-191).
Вітамін С покращує здатність організму засвоювати кальцій і залізо, виводити токсичні мідь, свинець і ртуть.
Важливо, що в присутності адекватної кількості вітаміну С значно збільшується стійкість вітамінів В1, В2, A, E, пантотенової і фолієвої кислот. Вітамін С охороняє холестерин ліпопротеїдів низької щільності від окислення і, відповідно, стінки судин від відкладення окислених форм холестерину.
Здатність успішно справлятися з емоційним і фізичним тягарем стресу більшою мірою залежить від вітаміну С, ніж від будь-якого іншого вітаміну. Наднирники, які виділяють гормони, необхідні, щоб діяти в стресових ситуаціях, містять більше аскорбату, ніж будь-яка інша частина тіла. Вітамін С допомагає виробленню цих стресових гормонів і захищає організм від токсинів, що утворюються в процесі їх метаболізму.
Наш організм не може запасати вітамін С, тому необхідно постійно отримувати його додатково. Оскільки він водорастворім і піддається дії температури, приготування їжі з термічною обробкою його руйнує.
Джерела рослинні
Цитрусові, овочі листові зелені, диня, брокколі, брюссельська капуста, цвітна та кочанна капуста, чорна смородина, болгарський перець, суниця, помідори, яблука, абрикоси, персики, хурма, обліпиха, шипшина, горобина, печена картопля в "мундирі". Трави, багаті вітаміном С: люцерна, коров'як, корінь лопуха, піщанка, очанка, насіння фенхелю, пажитник сінної, хміль, хвощ, ламінарія, м'ята перцева, кропива, овес, кайенский перець, червоний перець, петрушка, соснові голки, деревій, подорожник , лист малини, червона конюшина, плоди шипшини, шоломниця, листя фіалки, щавель.
У продуктах тваринного походження
- Представлена незначно (печінка, надниркові залози, нирки).
Вміст вітаміну С в деяких харчових продуктах (в мг на 100 г)
Баклажани 5
Абрикоси 10
Горошок зелений консервований 10
Апельсини 50
Горошок зелений свіжий 25
Кавун 7
Кабачки 10
Банани 10
Капуста білокачанна 40
Брусниця 15
Капуста квашена 20
Виноград 4
Капуста кольорова 75
Вишня 15
Картопля лежалий 10
Гранат 5
Картопля свіжозібраний 25
Груша 8
Лук зелений 27
Диня 20
Морква 8
Суниця садова 60
Огірки 15
Журавлина 15
Перець зелений солодкий 125
Агрус 40
Перець червоний 250
Лимони 50
Редис 50
Малина 25
Редька 20
Мандарини 30
Ріпа 20
Персики 10
Салат 15
Слива 8
Томатний сік 15
Смородина червона 40
Томатна-паста 25
Смородина чорна 250
Томати червоні 35
Чорниця 5
Хрін 110-200
Шипшина сушений - до 1500
Часник - сліди
Яблука, антонівка 30
Шпинат 30
Яблука північних сортів 20
Щавель 60
Яблука південних сортів 5-10
Кумис 20
Молоко кобиляче 25
Молоко козяче 3
Молоко коров'яче 2
Романовський В.Є., Сінькова Е.А., Вітаміни і вітамінотерапія. Серія "Медицина для вас". - Ростов н / д: "Фенікс", 2000, 320 с.
Пам'ятайте, що лише деякі люди і особливо діти їдять достатньо фруктів і овочів, які є головними харчовими джерелами вітаміну. Теплова обробка, зберігання і біохімічна переробка приводять до руйнування більшої частини вітаміну С, який ми в іншому випадку могли б отримувати з їжі. Ще більше його згорає в організмі під впливом стресу, куріння та інших джерел ушкодження клітин, на зразок диму і смогу. Повсюдно використовуються медикаменти, на зразок аспірину і протизаплідних таблеток, великою мірою позбавляють наш організм тих кількостей вітаміну, які нам все-таки вдалося отримати.
Крім вітамінних препаратів для профілактики гіповітамінозу використовуються плоди шипшини. Плоди шипшини відрізняються відносно високим вмістом аскорбінової кислоти (не менше 0,2%) і широко застосовуються в якості джерела вітаміну С. Використовують зібрані в період дозрівання і висушені плоди різних видів кущів шипшини. Вони містять, крім вітаміну С, вітаміни К, Р, цукру, органічні, в тому числі дубильні, та інші речовини. Застосовують у вигляді настою, екстрактів, сиропів, пілюль, цукерок, драже.
Настій із плодів шипшини готують наступним чином: 10 г (1 столову ложку) плодів кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип'яченої води, закривають кришкою і нагрівають на водяній бані (в киплячій воді) 15 хв, потім охолоджують при кімнатній температурі не менше 45 хвилин, проціджують. Залишок віджимають і доводять обсяг отриманого настою кип'яченою водою до 200 мл. Приймають по 1 / 2 склянки 2 рази на день після їди. Дітям дають по 1 / 3 склянки на прийом. Для поліпшення смаку можна до настою додати цукор або фруктовий сироп.
Сироп з плодів шипшини готують з соку плодів різних видів шипшини та екстракту ягід (горобини червоної, горобини чорноплідної, калини, глоду, журавлини та ін) з додаванням цукру і аскорбінової кислоти. Містить в 1 мл близько 4 мг аскорбінової кислоти, а також вітамін Р та інші речовини. Призначають дітям (у профілактичних цілях) по 1 / 2 чайної або 1 десертній ложці (залежно від віку) 2 - 3 рази на день, запивають водою.
Добова потреба
Добова потреба людини у вітаміні С залежить від ряду причин: віку, статі, виконуваної роботи, стану вагітності або годування грудьми, кліматичних умов, шкідливих звичок.
Хвороби, стреси, лихоманка і схильність токсичного впливу (таким, як сигаретний дим) збільшують потребу у вітаміні С.
В умовах жаркого клімату і на Крайній Півночі потреба у вітаміні С підвищується на 30-50 відсотків. Молодий організм краще засвоює вітамін С, ніж літній, тому у осіб похилого віку потреба у вітаміні С трохи підвищується.
Доведено, що протизаплідні засоби (оральні контрацептиви) знижують рівень вітаміну С в крові та підвищують добову потребу в ньому.
Середньозважена норма фізіологічних потреб складає 60-100 мг на день. Звичайна терапевтична доза становить 500-1500 мг щодня.
Вік - Вітамін С, мг
0-0,5 - 30
0,5-1 - 35
1-3 - 40
4-6 - 45
7-10 - 45
Чоловіки
11-14 - 50
15-18 - 60
19-24 - 60
25-50 - 60
51 і старше - 60
Жінки
11-14 - 50
15-18 - 60
19-24 - 60
25-50 - 60
51 і старше - 60
В період вагітності - 70
У період лактації - 95
Делите добову дозу вітаміну С на кілька частин. Організм швидко витрачає вітамін С, як тільки його отримає. Набагато корисніше підтримувати постійно високу концентрацію вітаміну, чого легко досягти, поділивши сумарну денну дозу на кілька менших доз, що приймаються протягом дня.
Підвищуйте і знижуйте дозу поступово. Не шокує свій організм раптовим введенням великої кількості вітаміну С.
Симптоми гіповітамінозу
Глибина цього дефіциту наростає в зимово-весняний період, однак у багатьох дітей недостатня забезпеченість вітамінами зберігається навіть у більш сприятливі літні та осінні місяці.
За даними вітчизняних дослідників, брак аскорбінової кислоти у школярів в 2 рази знижує здатність лейкоцитів знищувати потрапили в організм хвороботворні мікроби, в результаті чого частота гострих респіраторних захворювань збільшується на 26-40%, і навпаки, прийом вітамінів значно знижує показник частоти ГРЗ.
Недостатність може бути екзогенна (за рахунок нестачі аскорбінової кислоти в продуктах харчування) і ендогенна (за рахунок порушення усмоктуваності і засвоюваності вітаміну С в організмі людини).
кровоточивість ясен
випадання зубів
легкість виникнення синців
погане загоєння ран
млявість
втрата волосся
сухість шкіри
дратівливість
загальна хворобливість
суглобовий біль
відчуття комфорту
депресія.
Збереження вітаміну С при кулінарній обробці
Збереження вітаміну в порівнянні з вихідною сировиною в%
Капуста варена з відваром (варіння 1 година) - 50
Щі, простояли на гарячій плиті при 70-75 ° 3:00 - 20
Те ж при підкисленні - 50
Щі, простояли на гарячій плиті при 70-75 ° 6 годин - 10
Щи з кислої капусти (варіння 1 година) - 50
Капуста тушкована - 15
Картопля, смажена сирим, дрібно нарізаним - 35
Картопля, варівшійся 25-30 хвилин в шкірці - 75
Те ж, очищений - 60
Картопля очищений, що пролежав 24 години у воді при кімнатній температурі - 80
Картопляне пюре - 20
Картопляний суп - 50
Те ж, що простояв на гарячій плиті при 70-75 ° 3 години - 30
Те ж, що простояв 6 годин - сліди
Морква відварна - 40
настольная игра казино купить