Застосування насіння чорного кмину
На протягом всього нашого життя, нас постійно переслідують амие різноманітні захворювання, які викликаються як вірусними, так і бактеріальними частками, а також іншими мікроорганізмами. Захистити від їх впливу організм не можуть ні виокій рівень розвитку медицини, ні високий рівень розвитку суспільства в цілому. Захворювання ці мають найрізноманітнішу природу, а значить закономірно вимагають індивідуального підходу в лікуванні, що враховує не тільки особливості заболЕван, але й фізіологічні особливості організму, його здатність протистояти вірусів або бактерій. Більшість із застосовуваних нині лікарських засобів є продуктами штучного, фармакологічного походження. Будь-яка "хімія", при тривалому вживанні, крім безпосереднього результату має також закономірні наслідки для прорганизме. Часто, при тривалому вживанні ліків, продукти їх розпаду накопичуються в печінці і поступово руйнують її. У деяких випадках, навіть при серйозних захворюваннях можна знайти естетсвенно альтернативу всієї тієї хімії яку нам втюхує фармацевтичний ринок. Альтернатива ця полягає у використанні для лікування широкої гами заболеваний так званих цілющих рослин, багатих активними речовинами, позитивно впливають на організм. одним з таких рослин є кмин чорний.
Що таке чорний кмин?
Чорним кмином, калінджі, чорнушкою посівної і т.п. прийнято називати поширене в кулінарії як спеціятрав'яниста рослина, а активно використовувалися в медичній практиці. Спочатку його батьківщиною була південно-західна частина Азії, а також країни Середземномор'я, хоча зараз природні (дикі) посіви даної рослини можна зустріти і на Балканах, і на Кавказі, і в Малій Азії. Воно є невибагливим до середовища і умов зростання, тому его легко можна зустріти і в городі, і в саду, і в якості диких посівних територій. Історично, згадки про самій рослині і иего використанні відносять ще до періоду Староєгипетських царств, зокрема, до епохи правління Тутанхамона. З ботанічної точки зору, рослина має прямий стебло довжиною (висотою) від 20 до 30 см. Листя - розсіченийниє на вузькі часточки. У період цвітіння і дозрівання на стеблі формується від 3 до 7 фолікул, в кожній з яких міститься велика кількість Мєхков чорних зерен.
Використання в медицині
Крім свого широкого застосування в кулінарії, чорний кмин знайшов не менш широке застосованийие і в медицині, зокрема - фітотерапії. У хід йдуть листя і більш широко - масло, що добувається з насіння. Масло чорного кмину надає сприятливу дію на організм і допомагає йому боротися з різноманітними хворобами в наступних локаціях:
- захворювання і патології органів дихання, верхніх дихальнихшляхів, легенів;
- захворювання органів травної системи і шлунково-кишкового тракту (шлунка, кишечника і т.д.);
- захворювання серцево-судинної системи;
- проблеми в роботі печінки і нирок;
- зміцнення імунітету та інше.
Масла чорного кмину володіють активними виводять властивостями (жовчогінні, сечогінними, сладітельнимі, дегазаційними і т.п.).