Кави: види, сорти та спосібі приготування
"Існують тисячі сортів кави, причому не слід плутати поняття вид, різновид та сорт", - розповідає співробітник кав’ярні "Бонара", в якій можна скуштувати найкращу .
Віді кави
На кавових плантаціях світу з 40 природніх видів вирощують всього три:
- арабіка;
- робуста;
- ліберіка.
Арабіка становить левову частку всієї виробленої у світі кави - 70 %, незважаючи на те, що цей вид складний у вирощуванні, і, отже, дорожче, ніж інші види. Вона завоювала таку популярність завдяки ніжному і тонкому смаку. Вид арабіка має чимало різновидів, назви яких добре знайомі шанувальникам.
Найбільш відомі різновиди арабіки:
- бурбон;
- мокко;
- тіпіка;
- абісініка;
- марагоджал.
Робуста більш міцна і менш елегантна. Незважаючи на простоту вирощування і більш високу врожайність, ця кава відноситься до нижчого класу, ніж арабіка. Робусту, як правило, додають у кавові суміші для додання їм міцності.
Різновиди робусти:
- конільон (Бразилія);
- Куілу (Конго);
- Ява-інеак (Індонезія);
- конженсіс.
Ліберіка не користується популярністю. Кавове дерево ліберіка стійке до хвороб, але, на відміну від робусти, низьковрожайна, а смак зерен залишає бажати кращого, тому ліберіку використовують тільки в сумішах.
Сорту кави
Смак сильно залежить від умов, в яких зростала кавове дерево. Арабіка з Колумбії і арабіка з острова Ява - це далеко не одне і ті ж по смаку і, відповідно, за ціною. Кава, вирощена всередині однієї країни, також може бути дуже різною. Колумбійська арабіка, зібрана на півдні країни на високогірних плантаціях і арабіка, вирощена в тропічних лісах тієї ж Колумбії - на смак це два абсолютно різних напої і другий буде більш ароматним і насиченим, а ціна на нього - на 50 % вища.
Кавові плантації є як мінімум в 50 країнах світу, кожна з них може запропонувати не один сорт, саме тому є таке розмаїття сортів. Назви пишуться з великої літери, адже кожна з них унікальна, і часто вказують на країну-виробника: наприклад, Бурбон Сантос Бразилія (Бразилія), Кубо Альтура (Куба), Колумбійська Арабіка (Колумбія).
У Європі популярні сортові суміші кави. Найчастіше - це суміші арабіки, вирощеної в різних країнах, або арабіка з невеликим відсотком робусти. Приготування сумішей вимагає особливого мистецтва, кращі з них використовують професійні бариста.
Спосібі приготування кави
Вид і сорт, безсумнівно, визначає смак готового напою, але не менш важливий спосіб його приготування. Спосібі приготування кави, використовувані в вендингу:
- Еспрессо;
- Американо;
- Капучіно;
- Латте і мокіате;
- Моккочіно;
- Рістретто.
Сучасні кавомашини для дому та офісу здатні приготувати не менше 16 напоїв на основі натуральної кави: всі перераховані вище плюс їх варіації. Найбільш популярні спосібі приготування - це еспресо, капучіно та американо. Однак різні смакові добавки (амаретто, ваніль) дозволяють урізноманітнити асортимент, пропонований через кавові автом і задовольнити потреби навіть самої вимогливої аудиторії.
Перекладено сервісом "Яндекс.Перекладач": translate.yandex.ru.