Головна : Новини

Кави: види, сорти та спосібі приготування

, 18:12
0 248

"Існують тисячі сортів кави, причому не слід плутати поняття вид, різновид та сорт", - розповідає співробітник кав’ярні "Бонара", в якій можна скуштувати найкращу .

Віді кави

На кавових плантаціях світу з 40 природніх видів вирощують всього три:

  • арабіка;
  • робуста;
  • ліберіка.

Арабіка становить левову частку всієї виробленої у світі кави - 70 %, незважаючи на те, що цей вид складний у вирощуванні, і, отже, дорожче, ніж інші види. Вона завоювала таку популярність завдяки ніжному і тонкому смаку. Вид арабіка має чимало різновидів, назви яких добре знайомі шанувальникам.

Найбільш відомі різновиди арабіки:

  • бурбон;
  • мокко;
  • тіпіка;
  • абісініка;
  • марагоджал.

Робуста більш міцна і менш елегантна. Незважаючи на простоту вирощування і більш високу врожайність, ця кава відноситься до нижчого класу, ніж арабіка. Робусту, як правило, додають у кавові суміші для додання їм міцності.

Різновиди робусти:

  • конільон (Бразилія);
  • Куілу (Конго);
  • Ява-інеак (Індонезія);
  • конженсіс.

Ліберіка не користується популярністю. Кавове дерево ліберіка стійке до хвороб, але, на відміну від робусти, низьковрожайна, а смак зерен залишає бажати кращого, тому ліберіку використовують тільки в сумішах.

Сорту кави

Смак сильно залежить від умов, в яких зростала кавове дерево. Арабіка з Колумбії і арабіка з острова Ява - це далеко не одне і ті ж по смаку і, відповідно, за ціною. Кава, вирощена всередині однієї країни, також може бути дуже різною. Колумбійська арабіка, зібрана на півдні країни на високогірних плантаціях і арабіка, вирощена в тропічних лісах тієї ж Колумбії - на смак це два абсолютно різних напої і другий буде більш ароматним і насиченим, а ціна на нього - на 50 % вища.

Кавові плантації є як мінімум в 50 країнах світу, кожна з них може запропонувати не один сорт, саме тому є таке розмаїття сортів. Назви пишуться з великої літери, адже кожна з них унікальна, і часто вказують на країну-виробника: наприклад, Бурбон Сантос Бразилія (Бразилія), Кубо Альтура (Куба), Колумбійська Арабіка (Колумбія).

У Європі популярні сортові суміші кави. Найчастіше - це суміші арабіки, вирощеної в різних країнах, або арабіка з невеликим відсотком робусти. Приготування сумішей вимагає особливого мистецтва, кращі з них використовують професійні бариста.

Спосібі приготування кави

Вид і сорт, безсумнівно, визначає смак готового напою, але не менш важливий спосіб його приготування. Спосібі приготування кави, використовувані в вендингу:

  • Еспрессо;
  • Американо;
  • Капучіно;
  • Латте і мокіате;
  • Моккочіно;
  • Рістретто.

Сучасні кавомашини для дому та офісу здатні приготувати не менше 16 напоїв на основі натуральної кави: всі перераховані вище плюс їх варіації. Найбільш популярні спосібі приготування - це еспресо, капучіно та американо. Однак різні смакові добавки (амаретто, ваніль) дозволяють урізноманітнити асортимент, пропонований через кавові автом і задовольнити потреби навіть самої вимогливої аудиторії.

Перекладено сервісом "Яндекс.Перекладач": translate.yandex.ru.

Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
0 (голосів: 0)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ