Головна : Новини

Вітаміни в лікарських рослинах

, 17:51
0 884

Для того, щоб організм нормально функціонував, йому потрібно достатня кількість вітамінів. Вони надходять в наш організм разом з спожитої їжею органічного походження. Організм, точніше мікрофлора кишечника, що синтезує деякі з них (головним чином — До, В3 і В1, В4, В5 та ін. — в невеликих кількостях). Також під впливом ультрафіолету в шкірі утворюється вітамін D.

Коли мова йде про вітаміни, більшості на розум приходять фрукти і овочі — найважливіші джерела вітамінів. Але корисними речовинами багаті ще й лікарські рослини.

Навіщо потрібні вітаміни?

Вітаміни незамінні для організму, тому що виконують важливі функції:

  • прискорюють біохімічні реакції обміну речовин;
  • знешкоджують вільні радикали і канцерогени;
  • беруть участь в утворенні деяких гормонів;
  • впливають на утворення інших вітамінів;
  • підтримують імунітет;
  • беруть участь у регулюванні систем організму;
  • впливають на засвоєння мінеральних речовин.

У залежності від віку, погодних умов, захворювань, організм людини потребує різних вітамінах. У деяких випадках потреба у вітамінах вище, ніж зазвичай, а саме:

  • під час фізичних навантажень, розумовому напруженні;
  • при підвищенні секреторної активності щитоподібної залози (гіперфункції);
  • при наднирковій недостатності;
  • в стресових ситуаціях;
  • під час вагітності.

У яких лікарських рослинах є вітаміни?

Є чимало рослин, у складі яких   багато корисних вітамінів і мікроелементів. Великий їх вибір пропонує компанія «Ліктрави» — найбільше підприємство в Україні. У переліку її продукції   засоби для лікувальних і оздоровчо-профілактичних цілей.

Іноді в хімічному складі лікарських рослин деяких вітамінів навіть більше, ніж в овочах і фруктах, тому вони можуть служити засобом для профілактики і терапії гипоавитаминозов (нестачі вітамінів).

Шипшина

Вітамінний чемпіон — шипшина (). Ніякі плоди і ягідні рослини не зрівняються з ним за змістом вітаміну Р. В плодах шипшини є також: вітаміни К, Р, РР, групи В — B1, В2, Е, А, бета-каротин. Найбільшу кількість вітаміну С, Е та каротину — у зрілих плодах. За змістом аскорбінової кислоти шипшина також рекордсмен: в його плодах вітаміну С в 100 разів більше, ніж у яблуках, в 50, ніж у лимоні, і в 10, ніж у  смородині.

Як багатьом відомо, що дефіцит вітаміну С негативно позначається на організмі:

  • знижується розумова і фізична активність;
  • організм не може впоратися з недугами, у тому числі з простудними;
  • виникають ураження ясен, кровоточивість;
  • з'являється цинга.

Багатий хімічний склад дає можливість застосовувати шипшина для підвищення імунітету, зміцнення судин, підвищення гемоглобіну і т. д.

Кропива

Вітаміну С багато і в хімічному складі кропиви. містять вітамін А, К, вітаміни групи В — В1, В2, Тобто

Вітамінів у поєднанні з солями заліза впливають на нормалізацію ліпідного обміну. Вітамін К (філохінон) важливий для організму тим, що стимулює синтез протромбіну в печінці. Це важливий фактор згортання крові, тому кропива — кровоспинний засіб (зупиняє легеневі, гемороїдальні та маткові кровотечі).

Вживання простого напою — чаю з кропивою — відмінна профілактика багатьох проблем:

  • захист організму від простудних і запальних захворювань;
  • очищення крові;
  • поліпшення обміну речовин.

Рецепт чаю з кропивою для профілактики дивіться тут: http://liktravy.ua/useful/recipes/chay-s-krapivoy-dlya-profilaktiki.

грицики

З давніх часів грицики використовувалася в традиційній медицині Греції та Риму. Лікарі використовували її як гірчичне рослина. А в часи Середньовіччя цінувалися її кровоспинні властивості і користь для нирок. Але зараз багатьом складно повірити, що ця непримітна трава багата на вітаміни.

У хімічному складі пагонів і листя грициків у значній кількості  міститься вітамін К: впливаючи на процес згортання крові, володіючи антимікробну і антибактеріальну дію, він обумовлює застосування грициків як ефективного кровоспинний засіб при різних видах кровотеч (насамперед, в гінекології — післяпологові кровотечі, рясні менструації, а також легеневі, ниркові та ін.).

Кількість аскорбінової кислоти в пастушої сумки під час цвітіння досягає 1050 мг% (для порівняння: листя кропиви містять вітаміну С до 269 мг%).

Також в хімічному складі грициків є вітаміни В2, В4, РР, провітамін А.

Горобина

Горобина чорноплідна, або аронія — ефективний елемент комплексної терапії при дефіциті вітамінів (гипоавитаминозе) або їх відсутності (авітамінозі).

У хімічному складі плодів горобини є аскорбінова кислота, вітамін А, Р, РР, Е, К, вітаміни групи В — В1, В2, В6, В9, бета-каротин.

Плоди аронії містять в 2 рази більше вітаміну Р порівняно з чорною смородиною, і в 20 разів більше в порівнянні з апельсинами та яблуками. Також в аронії міститься залізо, калій, магній, а йоду вона містить в 4 рази більше, ніж суниця, малина і агрус.

Деревій

Родове латинська назва деревію звучить як «Ахіллом відкритий». Саме він застосовував цю рослину для лікування ран.

Деревій не так багатий на вітаміни, як попередні рослини, але все ж в його складі знайдеться кілька дуже корисних. 

Кровоспинна дія деревію пов'язано з наявністю в його складі вітаміну К і ахілеїну. Вітамін С впливає на регенерацію тканин, поліпшення виділення жовчі, відновлення підшлункової залози. Каротин, що перетворюється в організмі у вітамін А, позитивно впливає на шкіру і нігті. Відваром деревію обполіскують волосся, оскільки каротин сприяє лікуванню ушкоджень, усунення ламкості.

Перекладено сервісом "Яндекс.Перекладач": translate.yandex.ru.

Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
0 (голосів: 0)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ