Головна : Новини

Що таке пропіленгліколь?

, 16:21
0 225

Дуже багато людей не один раз чули назву цієї унікальної речовини, але переважна більшість не зовсім розуміють її цінність і гостру необхідність застосування в деяких ситуаціях. Що ж це за речовина така, навіщо вона була створена і, головне, чим ця речовина може допомогти людині .

Отже, пропіленгліколем прийнято називати безбарвне з'єднання єднання органічного типу, яке практично не має запаху. Це прозора рідина, дещо у язка за своєю консистенцією, яка також має слабо виражений солодкуватий смак.

Сьогодні, фармацевтичний ринок також пропонує покупцям кілька аналогів пропіленгліколю в різних упаковках - це так звані в середовищі професіоналів 1,2-пропандіол або ж тій же пропан 1,2-діол, ну і, звичайно, α-пропіленгліколь, відзначимо, що дані речовини не мають нічого спільного з такою речовиною як його ізомер, так звань медиками пропан-1,3-діол (або ж β-пропіленгліколь).

Важливо сказати, що пропіленгліколь вважається прекрасним розчинником величезної кількості найрізноманітніших за своїми класами з'єднання єднань. Наприклад, з цією речовиною повністю (без утворення залишку) змішується переважна більшість існуючих у світі низькомолекулярних органічних сполук, особливо тих, які містять в собі кисень або азот. До таких сполук прийнято відносити:

  • Практично всі одноатомні спирти (скажімо метиловий спирт, етиловий спирт, ізопропіловий або н-бутиловий спирт, обов'язково н-аміловий спирт і фенілетиловий спирт);
  • Будь-які етилен - і / або ж пропіленгліколі, так само як і більшість їх ефірів;
  • Численні кислоти (включаючи оцтову, діетилоцтову, валеріанову, олеїнову та інші);
  • Більшість альдегідів (серед яких анісові, бензойні, гірчичні, саліцилові, фурфуролові та інші альдегіди) і, так званих, кетонів (скажімо таких як ацетон, як α-іонон, або як метілізопропіл - з метилізобутилкетоном).
  • Безліч складних ефірів;
  • Більшість амінів й інших азотовмісних сполук.

Основні властивості пропіленгліколя

До речі, саме ця добавка є прекрасним розчинником, а також консервантом для багатьох харчових продуктів. Іноді ця добавка може також використовуватися для виробництва тютюнових виробів, численних кормів для домашніх тварин. Крім цього саме вона є одним із самих основних інгредієнтів в рідинах, які використовуються при палінні електронних сигарет.

Також застосування пропіленгліколя цілком можливе і при виробництві деяких засобів призначених для особистої гігієни жінок або для косметики. Йдеться перш за все про такі засоби, як численні еліксири, маски, креми чи лосьйони для обличчя тіла. Ця ж добавка найчастіше зустрічається у складі сучасних шампунів, емульсій для волосся, зубних пастах, кремах і навіть в помадах.

Воістину, унікальна властивість пропіленгліколя - трохи підвищувати або знижувати температуру більшості рідин, в підсумку дозволяє виробнику використовувати цю речовину в складах різних анти-обледенілих рідин так необхідних для роботи літаків. Входити ця речовина також до складу більшості антифризів, призначених для відмивання скла в автомобілях.

Перекладено сервісом "Яндекс.Перекладач": translate.yandex.ru.

Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
0 (голосів: 0)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ