Такий корисний чай
У холодну пору зігріває, у спеку тонізує, коли в організмі "сідають батарейки" - бадьорить, а коли необхідно зробити паузу - розслаблює. І все це про чай! За неписаними правилами Української етикету, чаювання - це не спосіб знайомства або підтримання ділової бесіди, а кілька інтимний процес - тільки для близьких. Цілющий аромат листя чайного дерева створює теплу домашню атмосферу і додає наснаги для нових звершень. Бо, як говорив відомий англійський драматург Артур Пінера: "Поки є чай - є надія".
Чай оздоровлює і омолоджує організм, містить близько трьохсот корисних речовин, серед яких багато вітамінів: А, групи В, С, К, Е, Р Особливе значення в цьому переліку має вітамін Р зменшує ламкість судин, а в комплексі з вітаміном с робить їх еластичними. Корисні властивості забезпечують алкалоїди. Саме завдяки кофеїну чай має тонізуючий ефект, а теобромін і теофілін пом'якшують його дію, не дозволяючи "збуритись" нервовій системі.
Англійці здавна конкурують з іншими "чайними" країнами за право вважатися найкращими знавцями чаю. А Китай і Японія - за першість виконання чайної церемонії. Цікаво, що у східних країнах чай спочатку пили, як ліки. Казахи є майстрами заварювання зеленого чаю, який втамовує спрагу в сильну спеку. Українська культура чаювання зараз теж стрімко розвивається. Також сьогодні популярний чай з корейським женьшенем з яскраво вираженими лікувальними властивостями. До речі, придбати його ви можете в інтернет-магазині: .
Чайний свято
Самими затребуваними постачальниками чаю в світі вважають Індію, Китай і Шрі-Ланку. Зелений чай високої якості виробляє Японія. А чай невисокої якості закуповують в:
- Індонезії;
- В'єтнамі;
- Бангладеш;
- Кенії;
- Туреччини.
Експорт чаю є основним важелем економіки деяких африканських країн і від його успішного продажу за кордон залежить добробут жителів. Це зерно в українському, але якщо його надлишок не продадуть за кордон, то хоча б спечуть хліб, а чай голоду не втамовує... Тому в назвах країнах відбувається перевиробництво чаю і зниження його ціни.
Чорний або зелений
Хто віддає перевагу чорному міцного чаю, а хтось вибирає зелений. Саме ці два сорти популярні в нашій місцевості. Якісний, правильно заварений чорний чай допомагає:
- очистити судини і артерії;
- позбавитися від втоми і головного болю;
- активізує обмінні процеси;
- стимулює виділення шлункового соку зміцнює ясна і захищає зуби від карієсу;
- сприяє виведенню токсинів, а завдяки сечогінним властивостям сприятливо впливає на стан нирок.
Потогінні та бактерицидні властивості чорного чаю покращують загальний стан організму при застуді та інфекційних захворюваннях, алкалоїди - теобромін, теофілін і кофеїн - залежно від дози можуть як заспокоїти, так і підбадьорити. Тобто міцна заварка, то більш тонізуючі буде напій.
Зелений чай усуває сонливість, підвищує уважність і зміцнює нервову систему. І дітям, і дорослим Зоряна Завада радить готувати чай, приймаючи для заварки не більше 2-3 грама в день. Занадто часте споживання цього напою призводить до збільшення об'єму води в організмі, з-за чого посилюється навантаження на серце і нирки.