Трішки з історії меду
Як повідомляє сайт bees.com.ua: Бджільництвом займалися стародавні єгиптяни, римляни, греки, слов'яни, індійці та китайці. Меду приписували властивість зберігати молодість і бадьорість. Давньогрецький математик Піфагор стверджував, що дожив до глибокої старості, тому що постійно їв мед. А проживший більше 100 років Демокріт для збереження здоров'я радив: "Нутрощі зрошувати медом, а зовнішність маслом".
Приблизно те ж рекомендував і видатний лікар-натураліст і поет Ібн-Сіна (Авіценна). Він стверджував: "Якщо хочеш зберегти молодість, то обов'язково їж мед". Особливо це стосувалося людей старше 45 років.
Стародавні єгиптяни першими стали застосовувати мед як зберігаючий засіб. Вони використовували його для бальзамування померлих. Набагато пізніше цей досвід став у нагоді й іншим народам. Тіло Олександра Македонського, який помер під час походу на Близький Схід, було перевезено для поховання в столицю Македонії (Грецію), зануреним в мед.
А півтора століття назад П. Сумароков писав про жителів острова Цейлон, які порізали на шматки м'ясо забитої тварини, обмазували їх медом і опускали в дупло, розташоване на висоті аршини від землі. Після чого дупло щільно затикали. Так остров'яни зберігали продукт, обходячись без холодильника.
Чому мед корисний?
Вчені, які досліджували цей продукт, безжально занурюючи в нього збудників різних захворювань, прийшли до висновку: мед знищує практично всі мікроби в терміни від декількох годин до декількох днів, навіть завзяті анаероби, з якими не всякий антибіотик впорається. Бактерицидними властивостями меду користувалися ще стародавні римляни, які зберігали в ньому рідкісні морські страви.
Мед - джерело макро і мікроелементи. Він містить:
- залізо;
- мідь;
- марганець;
- кремній;
- хлор;
- кальцій;
- калій;
- натрій;
- фосфор;
- алюміній;
- марганець та інші елементи, які присутні в ньому саме в необхідних для людини дозах.
Передбачається, що в темному меді більше міді і заліза. Що стосується вітамінів, то мед не тільки багатий ними, він ще й прекрасно зберігає їх, чого не скажеш, про фрукти та овочі. Більшість зрізаних салатів, наприклад, вже через добу втрачають до 50 відсотків вітаміну С.
Цукри, що містяться в меді, оброблені бджолами до моносахаридів. Тому засвоюються вони набагато краще, потрапляють в кров уже зі шлунку, швидко вивільняють енергію, не затримуються в надмірній кількості в крові, а також майже не сприяють збільшенню маси.
Можна вживати мед і з профілактичною метою - по 1 чайній ложці в день, вранці натщесерце. Прийнятий таким чином мед сприяє нормальному функціонуванню кишечника. Мед, прийнятий перед сном, в поєднанні з теплим молоком, діє як заспокійливе, легкий снодійний засіб.