Головна : Новини

Стоматологія: Основні принципи та методи стерилізації

, 02:15
0 323

стерилізація в стоматологіїУ стоматології більше, ніж в інших областях медицини, необхідно суворе дотримання правил асептики і антисептики, так як будь-яке стоматологічне втручання проводиться на інфікованих тканинах. Не тільки видалення каріозного зуба або обробка кореневого каналу, а й простий огляд порожнини рота хворого пов'язані з інфікуванням використовуваних для цієї мети інструментів. Щоб виключити перенесення мікроорганізмів від одного хворого в порожнину рота іншого, а також запобігти інфікуванню розташованих глибше здорових тканин, допустима робота тільки стерильними інструментами. Забезпечення лікаря стерильним перев'язочним матеріалом та інструментами - завдання медичної сестри.

У стоматології, як і в загальній хірургії, застосовуються такі гарячий і холодний способи стерилізації.

Стерилізація за допомогою високої температури включає в себе:

  • кип'ятіння у воді (більшість металевих і скляних інструментів);
  • обробка водяною парою під тиском в автоклавах (перев'язувальний матеріал, білизна, рукавички);
  • стерилізація текучою парою (білизна, рукавички);
  • стерилізація інструментів в сушильних шафах пли спеціальних суховоз-задушливих стерилізаторах;
  • обпалення (фламбірування).

Холодна стерилізація за допомогою хімічних засобів, що надають бактерицидну дію.

Як в терапевтичному, так і в ортопедичному стоматологічному кабінеті основним перев'язувальним матеріалом є ватні кульки і валики (до речі, придбати їх можна тут). Медична сестра виготовляє ватяні кульки заздалегідь, обкатуючи невеликі шматочки вати між долонями рук, зволожених гліцерином. Заготовлені в достатній кількості ватяні кульки поміщають в спеціальний барабан (бікс) для стерилізації, їх обробляють в автоклаві протягом 30 хв при температурі 1200C і тиску 1 атм. Ватні валики роблять з гігроскопічної вати, накручуючи розпластаний на лівій руці шматочок вати на ручку зонда, що має межі (для запобігання зісковзування вати), утримують в правій руці і обертають до основи валика. Приготування ватних турунд на кореневій голці здійснюють II і I пальцями лівої руки. Для цього беруть кілька волокон вати і розпластують їх до отримання тонкого шару. На його край накладають гострий кінець кореневої голки і закручують між пальцями. Отримані ватяні турунди з пензликом на кінці потім стерилізують в автоклаві.

Стерилізовані ватяні і марлеві кульки, валики, серветки і ватяні турунди до вживання зберігають в закритих біксах. Стерильність перев'язувального матеріалу важко зберегти через часте відкривання бікс протягом дня, тому деякі автори пропонують упаковувати ватяні кульки, валики і ватяні турунди в паперові пакетики і тільки тоді стерилізувати їх в автоклаві. Паперові пакетики з 5-б ватяними кульками, 4-6 ватяними турундами і 6-7 ватяними валиками загортають, як порошки. Кожен пакетик після стерилізації призначений для одного хворого; інші пакетики зберігають в біксі. Незважаючи на щоденне багаторазове відкривання бікс, перев'язувальний матеріал в таких умовах зберігає свою стерильність протягом тижня.

Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
0 (голосів: 0)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ