Головна : Новини

Амарант: корисні властивості та застосування в їжі

, 21:25
0 1855

Амарант

Протягом восьми тисяч років амарант був цінною харчовою культурою земель Південної Америки — його називають «хлібом інків» і «пшеницею ацтеків». В нашій країні дикорослий амарант (щириця) довгий час вважався городнім бур'яном, але зараз ситуація змінюється. А Продовольча комісія ООН нещодавно назвала амарант рослиною XXI століття. У чому ж корисні властивості цієї рослини? Про це нам розповість співробітник інтернет-магазину zdorovoepitanie.prom.ua/semena-amaranta, в якому його безпосередньо можна придбати

Амарант: що це таке?

Амарант — однорічна трав'яниста рослина сімейства амарантових, з дрібними квітками, зібраними в пишні суцвіття-волоті. І хоча він не є зерновою культурою — насіння часто називають зерном і ставлять в один ряд з пшеницею, житом, ячменем. Амарант — прекрасний сидерат, він збагачує ґрунт азотом і стимулює діяльність ґрунтових мікроорганізмів.

Рослина дуже невибаглива: виживає в період посухи та пристосовується до будь-якого типу ґрунтів. Очевидно тому деякі види, наприклад, амарант блакитний, щириця загнута — вельми агресивні бур'яни-космополіти.

Амарант люблять ще й квітникарі: яскраві та ошатні квіти прикрасять будь-яку ділянку, а високі «живоплоти» з амаранту виглядають дуже ефектно. Сьогодні він використовується повсюдно: виведені кормові, декоративні, зернові та овочеві сорти рослини.

Корисні властивості:

  1. Амарант можна по праву вважати комори вітамінів і мікроелементів. У його зернах містяться ненасичені жирні кислоти, кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни B1, В2, C, E, D.
  2. У 1972 році австралійський фізіолог Джон Даунтон виявив в зернах амаранту незамінну амінокислоту лізин, яка входить до складу багатьох білків. Зокрема без лізину не може синтезуватися колаген, завдяки якому шкіра зберігає пружність, а судини — еластичність.
  3. Причому за змістом цієї амінокислоти амарант у 2 рази перевершує пшеницю і в 3 рази — кукурудзу.
  4. А за харчовою цінністю білка, яким багате зерно амаранту, він набагато випереджає всі традиційні хлібні культури, і можна порівняти з коров'ячим молоком.
  5. Ще одна незаперечна перевага рослини — наявність в його складі ненасиченого вуглеводню сквалена, який в процесі хімічних реакцій з водою насичує тканини організму киснем.
  6. Сквалеон бореться з раковими клітинами, підвищує імунітет, зберігає молодість. При цьому він нетоксичний і безпечний в будь-якої концентрації.  До недавнього часу основним джерелом сквалеона була печінка акули. Отримувати цінну речовину з амаранту набагато вигідніше — в маслі першого віджиму його міститься цілих 8 %, а той час, як концентрація сквалеона в печінці акули всього 2 %.
  7. Амарант можна використовувати і як додаткове джерело пектину. Ця речовина знижує рівень холестерину в крові, захищає печінку від токсинів, сприяє виведенню з організму важких металів і радіонуклідів.
Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
0 (голосів: 0)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ