Врожайні бульби
Важко собі уявити, як на Русі жили б без картоплі. Потрібно дякувати Петру I за те, що привіз і поширив його по всій території Росії! Звичайно ж, найсмачніша картопля це та, яку ти сам виростив. Її з купляною навіть не порівняєш! Причому у кожного сорту картоплі свій неповторний смак. Тому садівники ретельно підбирають сорти з урахуванням їх індивідуальних смакових потреб. Мені, наприклад, дуже подобаються сорти картоплі з жовтою м якоттю, щільні і ті, що не розсипаються. До речі, більше інформації ви можете прочитати на сайті: .
Різні спосібі вирощення картоплі
Скільки садівників, стільки існує і способів вирощування картоплі. Більшість городників обробляють його звичним - класичним способом з посадкою бульб у грунт, підгортання, прополки і т. д. Але є і ті, хто любити експериментувати. Одні вирощують його під сіном, інші - в мішках, треті готують з осені рови і закладають туди рослинні залишки, а потім висаджують туди бульби, збираючи пристойні врожаї. Які б спосібі ми не застосовували при вирощуванні іншого нашого хліба - всі вони спрямовані, в першу чергу, на підвищення родючості грунту на ділянці. Саме від неї залежить, який урожай ми зберемо. Більшість садівників через брак органічних добрив такими способами покращують якість грунту. Однак це дуже трудомісткі заходь. У мене ж проблем з придбанням гною ніколи не було, тому і дотримуюся майже класичних способів вирощування бульб.
Перший досвід
Вирощувати свою картоплю всіх нас змусила криза 90-х років. Спочатку висаджували пророслі бульби за залишковим принципом, які купили в магазині для їжі. Урожай був мізерний, але сортових бульб у тій годину неможливо було придбати.
Перші сорти картоплі, які вразили своїм рекордним урожаєм, були Санте і Дезіре. З однієї рослини збирали 33-35 бульб (з двох рослин виходило десятилітрове відро з гіркою). Ця кількість бульб є для мене еталоном при виборі сортів картоплі та при відбракування неврожайних рослин. Бульби були великими, рівними, чистими і дуже смачними.
Рослини цих сортів помітно відрізнялися від інших посадок картоплі та зовні: кущі потужні, листя великі і розташовані паралельно землі, квітки теж були набагато більшими. Рослини картоплі, як військові на параді, стояли в ряд, і ця частина міста виглядала дуже ошатно. Ділянка у нас тоді був на стадії освоєння і розробки - тільки що землю звільнили від трав'яний янистої рослинності, тому грунт відпочивав, і не було ніяких хвороб. Родючість грунту доводилося щорічно підвищувати. Для цього викопувала ряд лунок, сипала туди по дві жмені компосту і перепрілого гною, щіпку азофоски, 2 столових ложки «Ісполін». Все це рукою перемішувала, присипала землею, розкладала поверх бульби, які потім засипала жменею компосту. А зверху граблями підгрібала землю. Після появи сходів двічі підгортала картопля.
У посуху її поливала, а на початку цвітіння двічі підгодовувала рідким гноєм з інтервалом 10 днів. Після цвітіння картоплю поливала рожевим розчином марганцівки під кожен кущ. Доводилося поклонятися картоплі багато разів. Тому і урожай зібрали тоді величезний, незважаючи на те, що посадили за 10 бульб шкірного сорту. Пізніше дізналася, що всі голландські сорти картоплі вимагають високих агротехнічних заходів, які їм і були надані. Згодом довелося відмовитися від цих сортів. Дезіре виявився нестійким до фітофтори, а Санті згодом ставши вироджуватися, і його довго не було в продаж, щоб оновити посадковий матеріал. Альо зараз сорт Санте знову займає почесне місце в моєму городі.
Перекладено сервісом "Яндекс.Перекладач": translate.yandex.ru.