Розшарування меду: Чому воно відбувається?
Багато людей, які люблять мед, задають питання: "та чи це впливає безпосередньо на його якість?". Далі ми розглянемо з якихось причин відбувається розшарування меду і що воно собою являє.
Основні причини розшарування меду:
- Після підігрівання;
- Мед недоспілий;
- Фізичні особливості.
Було помічено, що зацукрований підігрітий мед починає розшаровуватися при подальшому зберіганні. При цьому якість самого меду не губиться в тому випадку, якщо він був підігрітий при температурі не більше 35 0 С. А ось прогрівати мед при температурі понад 40 0 С не припустимо, оскільки відбуваються незворотні процеси (виробляється канцероген оксиметилфурфурол).
Недозрілий - це мед, який був зібраний раніше часу. Нормальним часом викачування меду вважається той момент, коли рамка заповнена медом на 80 - 100 відсотків, а ось при меншій її заповненні, в меді може міститися волога понад норму, оскільки бджоли ще не встигли її видалити. Цей мед разом з розшаруванням часто ще й починає бродити, втрачає свою якість і стає не придатним до вживання. Ви можете керувати температурою зберігання, яка повинна знаходитися в межах від 5 до 10 0 С. При таких умовах цей мед піддається збереженню ще деякий час.
Крім того, розшарування меду може траплятися і зважаючи на його фізичних особливостей.
До фізичних особливостей розшарування меду відносяться:
- Порушення структури;
- Тривале зберігання;
- Змішування кілька сортів.
Запам'ятайте, що якість меду в даному випадку залишається незмінним. При тривалому зберіганні будь-мед з часом втрачає певну кількість ферментів і вітамінів + він ще й починає розшаровуватися на густу й рідку фракції.
Відбувається це із-за фізичних властивостей глюкози і фруктози, які є основними складовими меду і жодною мірою не впливають на його якість. Так, глюкоза має здатність кристалізуватися, в той час як фруктоза такої здатності не має. Ось і здається, що мед не однорідний.
Перекладено сервісом "Яндекс.Перекладач": translate.yandex.ru.