Головна : Новини

Лікувальне харчування при діабеті

, 23:43
0 5175

діабет

Діабет безпосередньо пов'язаний з порушенням обміну речовин, а точніше в недоусвоеніі організмом глюкози. Діабет 2-го типу дуже часто з'являється при ожирінні.

Якщо ви хворі на цукровий діабет харчування буде грати дуже важливу роль. Так при цукровому діабеті 2-го типу правильна дієта є головним методом лікування (при легкій формі). Але вже при середній і важкій формах діабету лікувальну дієту треба поєднувати з інсуліном або цукрознижуючими препаратами.

Хлібна одиниця
І так як же правильно визначити потрібну нам норму продуктів, що містять вуглеводи? Всі ці продукти дуже відрізняються по своїй калорійності, складі, фізичним властивостям. Виміряти всі ці важливі параметри їжі яким-небудь одним способом неможливо. Також дуже важко визначити потрібний обсяг добової норми продуктів харчування, не володіючи потрібними знаннями. Тому щоб полегшити вам це завдання, дієтологи ввели таке поняття, як хлібна одиниця.

Хлібна одиниця це якась "мірна ложка" для розрахунку кількості вуглеводів. Не має значення ні вид, ні кількість продукту - чи то це хліб, чи то це яблуко, 1-на хлібна одиниця містить в собі близько 15 грамів засвоюваних вуглеводів. Хлібна одиниця збільшує рівень вмісту цукру в крові на 2,8 ммоль / л, і вимагає для свого засвоєння 2 одиниці інсуліну.

Цю хлібну одиницю ввели спеціально для хворих на цукровий діабет, які отримують інсулін. Адже саме для цих пацієнтів важливо дотримуватися добову норму вуглеводів, яка відповідає запроваджуваному інсуліну. Інакше у хворих може відбутися зниження або підвищення цукру в крові: гіпоглікемія або гіперглікемія. Завдяки хлібній одиниці хворі мають можливість грамотно складати меню.

До прикладу: 0,5 склянки вівсяної або гречаної каші, 25-30 гр білого або чорного хліба, 2-а чорносливу, 1 яблуко середніх розмірів і т.д. відповідають одній хлібній одиниці.

Так в добу людина повинна отримувати десь 18-25 хлібних одиниць. Їх найкраще распреділіть на 6 прийомів їжі наступним чином: на сніданок, обід, вечеря приблизно по 5 хлібних одиниць, на полуденки по 2 хл. од. Більша частина продуктів що містять вуглеводи повинна надходити в 1-у половину дня.


Принципи лікувального харчування:

  • Кількість енергії що надходить з їжею повинне відповідати енергетичним витратам хворого;
  • Кількість жирів, білків і вуглеводів має бути збалансованим;
  • Прийом їжі має бути дробовим - 5-6 разовим.

Хворим з надмірною вагою, треба включати в свій раціон харчування такі овочі: зелений горошок, квашена і свіжа капуста, огірки, помідори, салат, шпинат. Для поліпшення функції печінки треба ввести в дієту такі продукти, як: вівсянка, сир, соя і крім того обмежити в раціоні смажені страви, рибні та м'ясні бульйони.

Для хворих на цукровий діабет є багато варіантів лікувальної дієти, але в домашніх умовах практично можна використовувати тільки одну (дієта 9).


Дозволяються:

  • Страви і гарніри з бобових, круп, макаронних виробів (небагато, зрідка, при цьому потрібно зменшити в раціоні кількість хліба);
  • Страви і гарніри з овочів (бруква, кабачки, капуста (білокачанна, цвітна), картопля, листяна зелень, моркву, огірки, редиска, салат, буряк) в сирому, вареному і печеному вигляді;
  • Страви з птиці і м'яса (яловичина, індичка, кролик, нежирна свинина, телятина в холодці або відвареному вигляді);
  • Страви з риби, краще нежирної (навага, сазан, судак, щука, тріска та ін в холодці або відвареному вигляді);
  • Страви з яєць (1-2 штуки в день некруто або у вигляді омлету, а також можна додавати в інші страви);
  • Кислі та кисло-солодкі ягоди і фрукти (апельсини, журавлина, червона смородина, лимони, яблука антонівські і т.д.) 150-200 гр. в день в сирому вигляді, або ж у вигляді компотів на сорбіті або ксиліт;
  • Кисломолочні продукти (кефір, молоко (тільки з дозволу лікаря), кисле молоко (1-2 склянки на день), сир (50-200 гр. На день)) в натуральному вигляді або ж у вигляді пудингів, сирників або сирники;
  • Негострі соуси (молочні, на овочевому відварі з оцтом, з корінням, з томатним-пюре);
  • Вершкове і рослинне масла (40 гр. На день в будь-якому вигляді, а також для приготування їжі);
  • Супи (на овочевому відварі або ж на слабкому рибному або м'ясному бульйоні з овочами (не більше 2-ох разів на тиждень);
  • Хліб і хлібобулочні вироби, предпочтительней чорний (до 350 гр. На день, і тільки за призначенням лікаря);
  • Чай з молоком, неміцна кава, фруктово-ягідні соки, томатний сік (всього, разом з супом, дозволяється не більше 5-ти склянок рідини в день).

Раціон хворого на цукровий діабет має бути багатим на вітаміни, крім того корисно додавати в їжу пекарні і пивні дріжджі, а також відвар шипшини.

Протипоказані:

  • алкогольні напої;
  • банани, виноград, родзинки;
  • варення, кондитерські вироби, цукерки, мед, морозиво, здобу, шоколад та інші солодощі;
  • копчені, пряні, гострі, солоні закуски і страви, свинячий та баранячий жир;
  • перець і гірчицю;

     цукор можна лише в невеликих кількостях і то лише з дозволу лікуючого лікаря.

Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
4 (голосів: 4)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ