Комплексна харчова добавка ПРАМ
В харчовій промисловості для підсилення смаку різноманітних продуктів використовують різноманітні харчові добавки. Одними з найпопулярніших продуктів харчування є різноманітна випічка та кондитерські вироби. При їх виготовленні використовують різноманітні кондитерські харчові добавки, саме про одну з них ми і поговоримо далі.
Що таке ПРАМ?
Героєм нашої статті є ПРАМ. Це комплексна харчова добавка на основі пропіленгліколю для продовження термінів зберігання харчових продуктів. Свіжість харчових продуктів зберігається шляхом затримки вологи, також ПРАМ ефективно бореться з мікроорганізмами - пліснявими грибами і дріжджами.
Одним з істотних показників якості виробів, що визначають обсяг продажів і конкурентоспроможність, є термін зберігання. Пліснявіння - найпоширеніший вид мікробіологічної псування харчових продуктів. Стійкість спор цвілі і їх широке поширення в навколишньому середовищі створюють великі труднощі в боротьбі з ними. Для боротьби з пліснявінням борошняної і кондитерської продукції була розроблена комплексна харчова добавка - пропіленгліколь з антимікробним властивостями ПРАМ, який містить у своєму складі не менше 65 % пропіленгліколю (харчова добавка Е 1520) і цільових компонентів. Комплексна харчова добавка ПРАМ має всі властивості, властивими пропіленгліколю, а також додатково антимікробними властивостями в частині уповільнення розвитку мікроорганізмів псування: грибів (цвілі) і дріжджів.
Дія добавки ПРАМ
Антимікробні властивості КПД "ПРАМ" досягаються обробкою вихідного пропіленгліколя фізико-хімічними методами (адсорбентами) для зменшення вмісту іонів металів і зв'язування їх частини в біологічно малоактивні комплекси, введенням екстрактів рослин з числа: квіток липи, лушпиння вівса, подорожника, обліпихи та винограду.
При введенні пропіленгліколю ПРАМ в поживні середовища з тест-штамом гриба Penicilium виявлено, що початковий період пліснявіння (поява видимих ознак росту) при введенні комплексної харчової добавки ПРАМ збільшується не менш ніж в 2 рази в порівнянні зі зразком з пропіленгліколем, а концентрація колоній тест-штаму гриба при застосуванні добавки ПРАМ зменшується майже в 3 рази.