Застосування кунжуту в харчуванні та лікуванні
Насіння кунжуту були відомі людям ще з давніх часів. У рослини є й інша назва - сезам. Його насіння фігурують не тільки в медичній і кулінарної літературі, а й в древніх легендах, переказах, казках. Це говорить про високу популярності і популярності корисних властивостей рослини. Більш детально про дану рослину ви можете прочитати в статті "Кунжутное семя: польза и вред, как принимать".
Кунжут є рослиною однолітком. Як плодів за сезон виростають і дозрівають невеликі коробочки, наповнені маленькими насінням. Забарвлення насіння буває різна. Зустрічаються світлі майже білі, а бувають навіть чорні.
Насіння рослини використовують у багатьох галузях. Основне застосування лежить в області кулінарії. Крім неї, кунжут використовується для лікування і профілактики деяких захворювань. Для медичного призначення застосовуються як саме насіння, так і масло з них.
Незважаючи на хороші якості у вигляді харчової добавки та сировини для виготовлення самостійних харчових продуктів рослина зазвичай вирощують для отримання рослинного масла, що має корисні властивості. Його активно використовують в косметології та медицині.
Великі площі під сезам відводяться за кордоном. У нашій країні його також люблять і цінують, але садять набагато менше. Наша харчова промисловість випускає з насіння ароматну халву та інші види солодощів. Дуже люблять кунжут в хлібобулочної промисловості. Їм посипають здобні булочки і інші вироби. Своєрідний смак і легкий аромат надають хлібу пікантність.
Крім харчової промисловості. насіння все частіше використовують для медичних цілей, завдяки їх хімічним складом.
Поживність кунжуту
Рослини часто накопичують у своїх насінні різні речовини, що допомагають появи на світло і початкового розвитку нових сходів. Паросткам потрібно цілий набір поживних речовин, в тому числі і жирів. Жир дає енергію, необхідну для розвитку рослин. Насіння рослин можуть містити жирів до половини власної ваги. Кунжут не є винятком. У Сезам міститься до 50% цінного корисного масла. Калорійність продукту лежить в межах 560-580 ккал в 100 грамах.
Цифри приблизні, але відображають середні значення по сортам і місцю зростання. Зміст залежить від врожайності, розміру зерна, форми, регіону, погодних умов та інших факторів.
Корисні властивості
Щоб використовувати насіння в якості не тільки смачного, а й корисного продукту потрібно знати, як це робити з максимальною віддачею. Організм найкраще засвоює корисні речовини, якщо насіння замочити або підігріти перед вживанням. Обжарка підсилює смак кунжуту, робить страви пікантними і оригінальними, але позбавляє більшості корисних властивостей.
При високих температурах губляться багато вітамінів і руйнуються мікроелементи. Якщо в їжу йдуть цілі насіння, то їх потрібно акуратно пережовувати, а не ковтати цілими. Тоді організм отримає максимум корисного. Намочені зерна легше перетворюються в роті в кашку, тому цей спосіб можна рекомендувати тим, хто не любить дуже багато жувати.
Масло насіння кунжуту складається з жирних органічних кислот: насичених і поліненасичених, а також гліцеринових ефірів і тригліцеридів.
Крім масла, насіння містить чудовий антиоксидант - сезамін. Він допомагає організму справитися з багатьма проблемами, серед яких можливість знизити вміст холестерину. Добавка в їжу кунжуту допомагає зменшити холестерин в крові і позбавити людину від великих ускладнень. Крім того, сезамін допомагає в профілактиці онкологічних захворювань. Велика користь і від ситостерину, який також знижує холестерин.
У насінні містяться вітаміни А, В, Е, С, білки, амінокислоти, залізо, кальцій, фосфор, калій, магній та інші речовини. Для організму дуже корисний фітин, що допомагає в збалансуванні мінералів в організмі, органічні волокна і лецитин.
При частому регулярному прийомі насіння або препаратів з них в харчуванні кунжут сприяє зміцненню нігтьових пластин і волосся на тілі людини, стимулює оновлення крові і її збалансований склад, допомагає молодим людям збільшити свій зріст через що міститься в ньому рибофлавіну.
До складу зерен входить також тіамін, сприяє нормалізації обміну речовин і поліпшує діяльність ЦНС. Для травного тракту велике значення має вітамін РР, який міститься в кунжуті.
У зернах міститься значна кількість кальцію, благотворно впливає на стан хрящової і кісткової тканини. Регулярне вживання кунжуту допомагає при остеопорозі. Людський організм стає бадьорим, а м'язи набувають хороший тонус.
Що міститься в рослині фітостерини допомагає зменшити ймовірність появи ознак атеросклерозу. Зайвий холестерин з успіхом виводиться з організму. В якості додаткового ефекту відбувається зниження кількості жирової тканини і зменшується вага.
Жінки до 45 років починають відчувати проблеми зі статевими гормонами, тому їм особливо корисний кунжут, адже він містить фітоестроген.