Рецепти здоровя: Подорожник від кашлю
Не тільки мати-й-мачуха допомагає від кашлю - ще один ефективний засіб від цієї хвороби зростає у нас буквально під ногами. Листя подорожника великого, народна медицина застосовує як відхаркувальний і протизапальний засіб при кашлі, бронхітах, кашлюку, бронхіальній астмі та туберкульозі легенів. До речі, придбати листя подорожника великого можна на сайті https://liktravy.ua/useful/recipes/podorozhnyk-retsept-efektyvnoho-zasobu-proty-kashlyu.
Лист подорожника збирають в пору цвітіння рослини та сушать на відкритому повітрі під навісом (у тіні) або в добре провітрюваному приміщенні. З заготовленої сировини роблять настої, відвари, настоянки, сиропи; в лікувальних цілях застосовується також сік зі свіжого листя.
Але слід пам'ятати: препарати подорожника протипоказані при виразковій хворобі шлунка з підвищеною кислотністю шлункового соку!
Настій листя подорожника:
- 1 столові ложки сухого подрібненого листя залити 1 склянкою окропу, настоювати під кришкою протягом 15 хвилин, процідити. Приймати 3-4 рази на день за 20 хвилин до їди по 1 столові ложки. Цей засіб ефективний сприяє розрідженню мокротиння і стимулює її відходження.
- 4 столові ложки сухого подрібненого листя залити 1 склянкою горілки, настоювати в темному місці при кімнатній температурі протягом 2 тижнів, процідити. Зберігати в ретельно закритій тарі в холодильнику. Приймати 3 рази на день по 30 крапель як відхаркувальний засіб.
- Наповнити ємність свіжими подрібненим листям подорожника, залити доверху спиртом (70 градусів), настоювати в темному прохолодному місці протягом 2 тижнів, процідити. Приймати протягом 2-4 тижнів по 3 рази на день за півгодини до їди по 1 ч.ложке.
Важливо! Настоянки подорожника можна приймати при вагітності та годуванні грудьми, підвищеній кислотності шлункового соку, підвищеному згортанні крові та тромбофлебіті. Не слід перевищувати рекомендовані дози й продовжувати прийом - це може спровокувати утворення тромбів.
Сироп з листя подорожника:
Промити та подрібнити молоде листя подорожника, щільно вкласти їх в ємність, пошарово пересипаючи цукром і наминаючи масу, щоб виділявся сік. Настоювати в темному місці при кімнатній температурі протягом 10 днів. Злити отриманий сироп, добре закупорити та зберігати в холодильнику. Приймати по 1 ч. ложці 3 рази на день за 20-30 хвилин до їжі.