Цукровий діабет: основні принципи дієти
0 1409
Така хвороба, як цукровий діабет безпосередньо пов'язана з порушенням обмінних процесів у людському організмі, в основі якого лежить недостатнє засвоєння глюкози організмом хворого. Діабет 2-го типу найчастіше з'являється на тлі ожиріння. Щоб не посилювати ситуацію, необхідно знати (більш детально про це ви можете прочитати udiabeta.ru), а що не можна.
Принципи діабетичної дієти:
- Їжу треба приймати не менше 5-ти - 6-ти разів на день;
- Кількість поступаемой з їжею енергії в організм хворого повинно бути рівним його енергетичних потреб;
- Раціон повинен бути збалансованим.
дієту можна включити:
- супи на овочевому відварі, або на слабкому рибному, а також м'ясному бульйоні в які можна додати трохи овочів (супи можна їсти не більше 2 разів на тиждень);
- Хліб, а також хлібобулочні вироби — найчастіше чорний хліб (десь 300 гр в день, але за призначенням лікаря);
- Яйця (не > 2 шт в день можна некруто або в омлет, а також для додавання в інші страви);
- Страви з риби, часто нежирної (навага, тріска, сазан, судак, щука та ін в холодці або відвареному вигляді);
- Страви з птиці, а також м'яса (телятина, індичка, яловичина, кролик, нежирна свинина выренные або ж у заливному вигляді);
- Гарніри, а також страви з бобових, макаронних виробів, круп (рідко і небагато, при цьому зменшуючи кількість хліба у власному раціоні);
- Овочеві гарніри, а також страви (капуста цвітна, білокачанна), листова зелень, бруква, салат, огірки, редис, буряк, картоплю, кабачки, моркву) у вареному, сиром і печеному вигляді;
- Молоко, кисляк, кефір (1-2 ст. в день), а також сир (до 200 гр. у день) безпосередньо у вигляді сирників, пудингів, сирників або ж у природному вигляді;
- Кисло-солодкі і кислі сорти ягід, а також фруктів (апельсини, антонівські яблука, червона смородина, журавлина, лимони та ін) не більше 200 гр. в день безпосередньо у вигляді компотів або на сорбіті, або на ксиліт і в сирому вигляді;
- Томатний сік, неміцний кава, ягідно-фруктові соки, чай з молоком (разом з супом все рідини повинно бути не більше 5 ст. на день);
- Вершкове або рослинне масло (для приготування їжі та у вільному вигляді - 40 гр. у день);
- Також в раціон корисно вводити відвар шипшини, а також пекарні (пивні) дріжджі.
З раціону треба виключити:
- здобу, шоколад, цукерки, кондитерські вироби, варення, морозиво, мед, а також інші солодощі;
- гострі, пряні, копчені і солоні закуски (страви), свинячий, а також баранячий жир;
- родзинки, банани, виноград;
- гірчицю, перець;
- алкогольні напої;
- цукор можна вживати лише з дозволу лікаря, при чому в невеликих кількостях.
Перекладено сервісом "Яндекс.Перекладач": translate.yandex.ru.
ОЦІНИТИ НОВИНУ
0 (голосів: 0)