Як правильно вибрати якісний мед?
Мед - це солодка густа рідина, зібрана з нектарників квітоків рослин і перероблений бджолами. У період цвітіння медоносних рослин бджоли збирають на їх кольорах нектар. За допомогою хоботка бджілка всмоктує нектар в медовий зобик, де він змішується з виділеннями її травних залоз. У вулику бджоли відкладають зібраний нектар в осередки стільників. Надалі дозріваючий мед бджоли багаторазово переносять з ячейкі в клітинку, насичуючи його, таким чином, ферментами. У процесі таких операцій відбувається розщеплення складних цукрів нектару на прості - глюкозу і фруктозу, зменшується вміст води (у нектарі її 80%, в зрілому меді - близько 20%). Мед містить великий запас енергії (300-350 ккал, або 1300 кДж на 100 г меду) і близько 300 речовин і хімічних елементівтов.
Як розпізнати якісний мед?
Покупців меду завжди цікавить питання, як розпізнати якісний натуральний мед. Повну гарантію якості може дати тільки виробник продукції. Якщо ж Ви вибираєте мед на ярмарку серед великої кількості пропозицій, не зайвими будуть знання про те, як определить якісний мед за зовнішніми та смаковим ознаками. Розповість нам про це Іщенко А. П. - редактор порталу prohoney.ru, де, до речі, можна знайти.
Вибір меду з погляду технолога з бджільництва
Спочатку вибираємо намет з медом, у якої можна зупинитися. Різновидів меду в одного продавцяповинно бути не багато. Якщо це початок червня, то вже відцвіли сади, весняні трави і акація. Відповідно, мед може бути торішній (а він повинен бути кристаллизующийся) і рідкий, який вже стає мутним на колір (з весняних трав, він вже починає кристалізуватися) і рідкий (акацієвий, або акація + все весняне різнотрав'я).
Якщо купуєте мед восени або взимку, у продавця може бути до 4-6 різновидів меду. Чому так? Тому що в Росії товарний мед отримують, як правило, після цвітіння 4 основних медоносів: акації, липи, гречки, соняшників. В окремих регіонах, де великі площі лугових трав, можуть отримувати товарний мед з різнотрав'я, донніка, синця, коріандру, конюшини та інших рослин, на півдні Росії - софоровий мед, в лісових місцевостях - лісовий.
Якщо Вам пропонують 10 і більше видів меду - це викликає підозру: або ці міді скуповуються, і Ви маєте справу з перекупником (а він не може відповідати за якість меду), або Ви наткнулися на бджоляра, доя ий має кілька пасік. Але більшість з тих, хто має великі пасіки і отримує значну кількість товарного меду на ярмарках, не торгують, а шукають інші шляхи збуту своєї продукції.
Ви не повинні довіряти написам на баночках з медом, а оцінювати їх за кольором меду !!!
Зустрічаються продавці, подписують баночки з однаковою продукцією, як тімьяновий мед, обліпиховий, шипшиновий т.д. Ви повинні розуміти, що це продавці намагаються « догодити » смакам покупця. Насправді, щоб отримати мед з чебрецю, або шипшини, потрібно мати десятки гектарів суцільних насаджень. Тому коли цікавитеся з яких рослин мед Вам інедлагают, обов'язково подумайте, чи є в Україні великі насадження цих рослин. Варто також поспостерігати номер автомобіля, щоб дізнатися, з якого регіону приїхав продавець меду. Окремо можна запитати самого продавця, з якого регіону мед він продає і таким чином перевірити його на « чесність ».
Висновки
Отже, насамперед не дозволяйте вводити себе в оману, і кількість видів меду - визначаєте не по написами на баночках, а здалеку, за кольором.
Чудові поради, які завжди використовую на практиці, знайшла тут - http://sviymed.com/mayskiy