Що таке харчове отруєння?
Харчовим отруєнням називають гостру хвороба, яка часто супроводжується розладом пищевареной системи. Причиною цього захворювання може бути потрапляння з їжею в наш організм різних мікроорганізмів, найчастіше – бактерій.
Переважно більшість випадків харчових отруєнь викликані бурхливим розмноженням у продуктах харчування кишкової палички та золотистого стафілокока. Часто провокують отруєння або неякісні продукти харчування, у яких закінчився термін придатності, або ті продукти харчування, які були приготовлені з порушенням санітарно-гігієнічних норм або зберігалися в неналежних умовах. Також харчові отруєння часто викликають отруйні рослини і гриби. До речі на сайті med-slovar.ru ви можете прочитати про першої допомоги . А далі ми поговоримо про симптоми отруєння.
Симптоми харчового отруєння
1-е ознаки харчового отруєння можуть проявити себе вже через 30 хв після прийому їжі, але найчастіше це відбувається через 240 - 360 хвилин, а в окремих випадках – через 24 години.
Типовими симптомами харчового отруєння є:
- сильна нудота;
 - пронос (випорожнення смердючий, водянистий, з неперетравленими шматками їжі);
 - озноб;
 - багаторазова блювота;
 - запаморочення;
 - слабкість;
 - підвищення температури;
 - хворобливі спазми або тяжкість у шлунку;
 - рясне слиновиділення;
 - метеоризм.
 
Продукти які найчастіше викликають отруєння:
- кисломолочні та молочні продукти;
 - паштети;
 - тістечка з кремом;
 - торти;
 - м'який сир;
 - глазуровані сирки;
 - варена ковбаса;
 - домашній майонез;
 - яйця;
 - салати, заправлені сметаною або майонезом;
 - томатний сік або помідори;
 - проростки сої.
 
Що робити при отруєнні?
- При 1-их ознаках отруєння слід промити хворому шлунок. Для цього можна застосувати блідо-рожевий (слабкий) розчин марганцівки, в свою чергу, проціджений через марлю або чотиришарову паперовий фільтр;
 - Також зійде розчин кухонної солі або харчової соди.
 
Необхідно заздалегідь заготовити до 10 л розчину для промивання шлунка, який обов'язково повинен бути теплим, щоб уповільнити перистальтику кишечника (що, в свою чергу, гальмує просування токсинів з ШКТ) і не допустити переохолодження організму.
У 1-й прийом потрібно випити від 2 до 6 склянок розчину, після чого необхідно викликати блювоту. Промивання необхідно повторювати поки не буде витікати чиста вода.
Перекладено сервісом "Яндекс.Перекладач": translate.yandex.ru.
