Головна : Новини

Що таке харчове отруєння?

, 19:40
0 1193

Харчовим отруєнням називають гостру хвороба, яка часто супроводжується розладом пищевареной системи. Причиною цього захворювання може бути потрапляння з їжею в наш організм різних мікроорганізмів, найчастіше – бактерій.

Переважно більшість випадків харчових отруєнь викликані бурхливим розмноженням у продуктах харчування кишкової палички та золотистого стафілокока. Часто провокують отруєння або неякісні продукти харчування, у яких закінчився термін придатності, або ті продукти харчування, які були приготовлені з порушенням санітарно-гігієнічних норм або зберігалися в неналежних умовах. Також харчові отруєння часто викликають отруйні рослини і гриби. До речі на сайті med-slovar.ru ви можете прочитати про першої допомоги . А далі ми поговоримо про симптоми отруєння.

Симптоми харчового отруєння

1-е ознаки харчового отруєння можуть проявити себе вже через 30 хв після прийому їжі, але найчастіше це відбувається через 240 - 360 хвилин, а в окремих випадках – через 24 години.

Типовими симптомами харчового отруєння є:

  • сильна нудота;
  • пронос (випорожнення смердючий, водянистий, з неперетравленими шматками їжі);
  • озноб;
  • багаторазова блювота;
  • запаморочення;
  • слабкість;
  • підвищення температури;
  • хворобливі спазми або тяжкість у шлунку;
  • рясне слиновиділення;
  • метеоризм.

Продукти які найчастіше викликають отруєння:

  • кисломолочні та молочні продукти;
  • паштети;
  • тістечка з кремом;
  • торти;
  • м'який сир;
  • глазуровані сирки;
  • варена ковбаса;
  • домашній майонез;
  • яйця;
  • салати, заправлені сметаною або майонезом;
  • томатний сік або помідори;
  • проростки сої.

Що робити при отруєнні?

  • При 1-их ознаках отруєння слід промити хворому шлунок. Для цього можна застосувати блідо-рожевий (слабкий) розчин марганцівки, в свою чергу, проціджений через марлю або чотиришарову паперовий фільтр;
  • Також зійде розчин кухонної солі або харчової соди.

Необхідно заздалегідь заготовити до 10 л розчину для промивання шлунка, який обов'язково повинен бути теплим, щоб уповільнити перистальтику кишечника (що, в свою чергу, гальмує просування токсинів з ШКТ) і не допустити переохолодження організму.

У 1-й прийом потрібно випити від 2 до 6 склянок розчину, після чого необхідно викликати блювоту. Промивання необхідно повторювати поки не буде витікати чиста вода.

Перекладено сервісом "Яндекс.Перекладач": translate.yandex.ru.

Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
0 (голосів: 0)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ