Головна : Новини

Цікаве про чай

, 09:34
0 1508

Чайний напій у всьому світі настільки ж популярний, як і кава, а може і більше того . зараз простіше простого аджейого продають на кожному кроці, чого не скажеш про минулому часі, коли він був доступний лише аристократам. Незаперечним є і той факт, що цей напоїв давніший ніж кава. До того ж чай ще й ритуальний напій, який займає особливе, почесне місце в церемоніях і культурі особливо східних народів (Китаю, Японії, Індії), звідки, власне,і поширився по всьому світу. Сам напій, іменований чаєм, готується шляхом заварювання і настоювання листя чайного куща, попередньо спеціально підготовленого (сушіння, скручування, окислення). Вирощується чай на обширних гірських плантаціях Китаю, Індії, Африканських республік, з огляду на те, що для нормального проростання і дозрівання йомупотрібні умови саме тропічного або субтропічного кліматів. Урожай досі збирається вручну - навіть при всьому розвитку техніки і спробах механізувати цю працю, найвищу якість врожаю зберігається лише при ручному способі. Видів чайних культур і напоїв існує дуже багато і класифікувати їх можна за кількома ключовими параметрам:

  • тип чайної культури (китайський, ассамський, камбоджійський);
  • походження (китайський, індійський, цейлонський, японський, африканський, турецький та інші);
  • ступінь окислення (зелений, чорний, білий, жовтий, улун, пуер);
  • спосіб мехобработки листа (байховий, пресований, розчинний).

Сучасна промисловість наклала свій відбиток на упаковку, поставку і спосіб заварки. Крім того, широко використовуються засоби для ароматизації чаю: в нього прийнято додавати частинки жасмину, м'яти, лимона, бергамота, лотоса і багатьох інших трав. Це надає напою якусь родзинку і аромат. Крім традиційних, чаєм в народі прийнято також називати заварні напої на основі збору трав і рослин: трав'яні (звіробій, чебрець, м'ята), ягідні (шипшина, малина, смородина), квіткові (ромашка, липа, каркаде).

Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
0 (голосів: 0)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ