Головна : Новини

Які бувають різновиди цибулі?

, 18:42
0 1383

Вже що-що, а цибулю можна назвати овочем інтернаціональним. Важко відразу згадати хоча б одну світову кухню, де не використовували б тій чі інший різновид цибулі. І не важливо, чи це використання в якості основного інгредієнта (наприклад, французький цибулевий пиріг, цибульний суп) або складового елементу страви (численні салати, запіканки тощо). До речі, більше інформації ви можете прочитати на сайті:

З історії цибулі

Вважається, що знайомство людини з культурою цибулі сталося дуже давно. Хоча зародилася цибулева культура близько 6000 років тому на території Афганістану і Індії, а потім через Китай потрапила в Персію і Єгипет. В Єгипті цибуля навіть стала предметом культу. Стародавні елліни і римляни цінували її за антибіотичні властивості, які були відомі вже тоді. У раціон європейців цибуля увійшла у 12 ст. Звичайно, більше їдкий овоч вживали в їжу прості люди, вищі стани ставилися до нього з неприхованою зневагою, але використовували цибулю як магічні талісмани. Вважалося, що цибульний амулет зможе захистити воїна від зброї ворога. У тієї годину як у Європі цибуля вже входила в раціон, на Близькому Сході її використовували в якості валюти. Наприклад, цибулею розплачувалися, викуповуючи полонених. Вона відігравала і величезну роль у раціоні російського селянина. Її готували так само часто як ріпу або капусту. Особливою популярністю користувалося блюдо з цибулі, яке було залите квасом.

Різновиди цибулі

Насамперед, сорти цибулі можна розділити на категорії за кількістю що містяться в ньому ефірних масел і цукру:

  • Гострі і гіркі сорти (9-12% цукру);
  • Напівсолодкі сорти (8-9% цукру);
  • Солодкі сорти (4-8% цукру).

Найбільш солодкі сорти містять найменше цукру, але і найменше ефірних масел, і саме тому здаються солодші від інших. Гострі, гіркі і напівгострі сорти цибулі відмінно підійдуть для приготування перших і других страв. При цьому гострі сорти частіше використовують у приготуванні м ясних страв, напівгострі - в приготуванні рибних і овочевих страв. З солодких сортів цибулі готують різноманітні десерти.

Ріпчаста цибуля

Цей сорт цибулі займає одне з найважливіших місць серед інших овочів. Він входити як складова частина для соусів, гарнірів, салатів. Використовується як основний інгредієнт у приготуванні супів (французька кухня, шведська кухня), наслідках суфле і пирогів. Цибуля ріпчаста вирощується в основному в країнах Азії. Використовується в салатах, як начинка для безлічі різновидів пирогів, запіканках, рагу. Також надає вишуканий смак супів і бульйонам. Особливо смак цибулі-порею розкривається в поєднані з сирами. Деякі кухарі навіть фарширують цільні стебла різноманітними начинками.

Цибуля-шалот

Вона вирощується на Близькому Сході і в Середній Азії. Структура цибулі-шалот дуже ніжна, до того ж смак цибулі не так білі виражений, за що він і цінується у французькій кухні при приготуванні різноманітних соусів. Виростає практично по всій території Європи. Цю цибулю зазвичай не піддають тепловій обробці, а використовують у свіжому вигляді в різних салатах або додають в страви безпосередньо перед подачою. Зрілі стебла цілком підійдуть як начинки для пирогів, а суцвіття цибулі, які, до речі, теж використовують в кулінарії, можна засмажити.

Шніт-цибуля

Зростає цей сорт цибулі в Китаї і популярний при приготуванні азіатських страв. Наприклад, її додають в японський місо-суп. Та й взагалі цей вид цибулі відмінно поєднується зі стравами на основі соєвого або рибного соусів.

Цибуля багатоярусна

Місце проживання - Китай. У кулінарії використовують для салатів, гарнірів, різних приправ. Крім того, часто маринують самі цибулинки, які відмінно підходять до жирних сортів м яса. Існує відразу кілька видів цього сорту - китайський, японський і корейський. Останні два види відрізняються більш ніжним смаком. Використовується в азіатській кухні в стравах, які готуються в сковороді- "вок", салати з морепродуктів і риби, а також у різних маринадах.

Цибуля-батун

Зростає в дикому вигляді на території Південно-Східної Азії. Використовується в основному в корейській національній кухні. У свіжому вигляді є основною складовою салатів, супів, кімчхи.

Перекладено сервісом "Яндекс.Перекладач": translate.yandex.ru.

Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
0 (голосів: 0)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ