Головна : Новини

Який сік вибрати: магазинний або свіжовичавлений?

, 01:21
0 672
Звичайно, свіжийпро вичавлений сік до сніданку набагато корисніше магазинного. Однак і в магазині можна купити якісний сік - треба тільки знати, як його вибирати. Розбиратися. &Nbsp;

Свіжовичавлені, концентровані, відновлені ...

В світі розрізняють такі категорії соків: свіжовичавлені, соки прямого віджиму, концентровані і восстановлєни. Детальніше про них.
Найбільш корисні соки - свіжовичавлені (так звані « фреші »). Сік вичавлюють з плодів, і він не піддається подальшій обробці. Варто пити відразу, не пізніше ніж через 20 хвилин, щоб отримати найбільшу користь. Такий сік зазвичай подають в ресторанах або в спеціальних магазинах, де їстьь певне обладнання для цього.
Відновлені соки готуються так: концентрат нагрівається до температури 100 градусів, витримується кілька секунд, а потім за секунду охолоджується до кімнатної температури. Зазвичай в такий напій додають вітаміни, цукор ... І хоча в такі соки по ГОСТу заборонено додавати консерванти, барвники, ароматизатори, проте на нашому ринку 80% відновленого соку містить хімічні речовини. На прилавках магазина відновлені соки коштують від 10 до 15 гривень за літр.
Варто також сказати, що соки бувають освітлені, неосвітлені і соки з м'якоттю. Освітлений сік дорожчий, бо технология переробки більш складна і вимагає великих коштів для освітлення. Сік з м'якоттю корисний, оскільки має смакові властивості, які найбільше відповідають свіжим плодам і ягодам. А ось неосвітлений сік насичений вітамінами більше, ніж освітлений.

Чи фальсифікат на ринку соків?

З розвитком технології сьогодні не проблемазустріти фальсифікований сік в магазинах. Звичайно, кожне підприємство хоче заробити і тому може вдатися до таких дій. Споживачі іноді скаржаться, що купили сік, наприклад банановий або полуничний, за 10 гривень, а він виявився не 100% натуральний сік. Справа в тому, що саме з таких плодів, як вишня, банан, манго, персик, зок неможливо вичавити, але можна виготовити нектар.
Оскільки соки не зовсім дорогі, то їх можна і підробити. Найбільш популярний варіант фальсіфікаціі- розведення натурального напою водою. Часто дорогі натуральні соки змішують з дешевшими. Саме в змішаних соках досить важко виявити фальсифікат. Не новинаь на сьогодні і додавання барвників і ароматизаторів. Відповідно, якщо ціна соку за літр близько 5 гривень, то краще задуматися, чи не містить сік зайвих домішок. &Nbsp;
На питання: "Добросовісни чи що?" - &Nbsp; заступник начальника інспекції з питань захисту прав споживачів у Чернівецькій області Надія Кутиніна відповіла,що скарг на зіпсований або неякісний сік в Чернівецькій області не було. Можливо, це пов'язано з тим, що не вигідно витрачати споживачеві час, щоб скаржитися. Краще не купувати той сік наступний раз. &Nbsp;

Щоб перевірити справжність соку ...

Бувають випадки, що купуєш апельсиновий або грейпфрутовий сік і здивованийешься, як він може мати такий насичений колір. Тому, якщо є сумніви в автентичності натурального соку, то можна перевірити в домашніх умовах. Потрібно розбавити трохи харчової соди в склянці з водою і розмішати. Потім додати цей розчин в сік (виноградний або інші червоні соки) і простежити за реакцією. Якщо напій змінив колір набурий, то це дійсно натуральний сік, вичавлений з плодів. Якщо сік помаранчевого кольору (апельсиновий, персиковий), то потрібно додати соди в сік і покласти підігріти. Якщо сік натуральний, то рідина поблідне і стане прозорою. Також можна перевірити сік на наявність ароматизаторів. Потрібно капнути сік на палець і розтерти. Якщо пальці будутьмаслянисті, то сік був ненатуральний.

Кожен сік корисний по-своєму

Здавна вважається, що сік-корисний, оскільки містить багато вітамінів і помічник при лікуванні ряду захворювань. Лікарі застерігають, що соки можуть і нашкодити. Не можна пити сильно концентровані, кислі соки людям з високою кислотністю, адже вона можеще більше підвищитися і подражнити слизову оболонку шлунка. Згодом може виникнути печія. Слід утриматися від таких соків і тим, хто хворіє виразковою хворобою. Доречним буде соки розвести великою кількістю кип'яченої води. А у кого кислотність нормальна, то тим людям нічого не заважає пити кислі соки.
Людям, які хворіють на цукровий діабет, мають надлишкову вагу і страждають ожирінням, може нашкодити виноградний сік, оскільки він містить велику кількість глюкози і калорій. Як не дивно, вживання великої кількості соку може викликати у людини гіпервітаміноз, тобто надлишок корисних речовин, а також шкірний висип, алергічні реакції і т.д ..
Щоб користь і шкода від споживання соків не зіграли злий жарт, потрібно перед вживанням оцінити своє здоров'я. Якщо є якісь хвороби і сумнів, пити певний сік чи ні, порадьтеся з лікарем. І тоді можна вживати на здоров'я і користь.
Для багатьох споживачів, сіки- будь-які напої, де на етикетках намальовані фрукти. Але не всі ті соки, на прилавках., НЕ вичитавши склад, може купити і нектар, і морс, і напій з фруктовим соком. Європейські стандарти чітко визначають, що натуральні фруктові соки-напої, в яких міститься від 80% до 100% соку. Тому, як зазначає лікар-гастроентеролог обласної долініческой лікарні Леся Миколів, найкраще вживати свіжовичавлені соки, адже саме тоді буде впевненість, що в склянці немає нічого, окрім власне соку. Правда, пити щодня фреші досить затратно.
Найчастіше купують соки дітям, адже молодий організм потребує багато вітамінів. Лікар- педіатр міської поликЛИНІК № 4 Валентина Антонівна каже: Дітям можна давати соки з 6 місяців, якщо дитина на грудному вигодовуванні, а якщо на штучному, то з 5 місяців. Починати варто з яблучного, морквяного, досить хороший з гарбуза, капусти і буряка. У дітей може виникнути алергія, якщо давати соки з цитрусових, а також соки з помаранчевих фруктів іовочів.
У ставленні до дорослих, то дієтологи радять комбінувати соки, адже це може бути досить хорошим тонізуючим напоєм. Леся Анатоліївна розповідає, що в кожному фрукті та овочі є корисні вітаміни. Так яку користь нам « обіцяють » соки?
Соками не варто захоплюватися,краще пити в незначній кількості і насолоджуватися смаком.
Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
0 (голосів: 0)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ