Головна : Новини

Самі поширені захворювання ротової порожнини

, 15:09
0 2242
порожнина роту

Стан ротової порожнини визначає загальний стан здоров'я організму і якість життя. Здорова порожнину рота вільна від больових відчуттів, інфекційних і грибкових уражень слизових оболонок, хвороб ясен і т. д. Іншими словами, відсутні перешкоди для повноцінного пережовування їжі, посмішки та розмов. Однак реальна ситуація далека від ідеальної. Далі, ми розглянемо найпоширеніші захворювання порожнини рота. Ну а розповість нам про це співробітник київської стоматологічної клініки "Healthy Dent": https://healthydent.ua/.

захворювання зубів

Найпоширеніші захворювання ротової порожнини:

  • Карієс. Дане захворювання зустрічається у 90 % школярів, які мають комплект молочних зубів і у 100 % дорослих. Основною проблемою людей, які страждають на карієс, є зубний біль, неприємний запах з рота та порушення в роботі шлунково-кишкового тракту. Нелікований карієс неминуче трансформується в пульпіт — запальне захворювання, що зачіпає нервово-судинні структури зуба. З цим ускладненням стикається до 70 % дорослих.
  • Зубні відкладення. Неправильний догляд за порожниною рота часто стає причиною виникнення зубних відкладень. Вони являють собою щільний наліт жовто-коричневого кольору, який локалізується на шийці зуба та його корені. Захворювання супроводжується такими симптомами, як неприємний запах з рота і кровоточивість ясен. Зубні відкладення можуть призвести до розвитку карієсу, гінгівіту та пародонтиту.
  • Пародонтит. Дане захворювання зустрічається у 20 % людей старше 45 років. Пародонтит зачіпає ясна, приводячи до передчасного випадання зубів.
  • Пульпіт. Це запалення внутрішніх тканин зуба, тобто пульпи. Вона знаходиться всередині зубного каналу і містить в собі нерв, судини, сполучну тканину. При запальному процесі в ній пацієнт страждає від наступних симптомів: сильний біль в зубі, який посилюється в лежачому положенні, біль, що віддає в горло, вуха, висок та сусідні зуби, а також підвищена чутливість зуба на холодне та гаряче. При пульпіті необхідне термінове лікування. Інакше є ймовірність втратити зуб.
  • Перикоронарит. Це запалення тканин зуба, яке виникає, коли той починає прорізатися. Найчастіше це відбувається з зубом мудрості, через що його доводитися видаляти. Лікування відкладати не можна, оскільки запальний процес буде поширюватися на сусідні тканини.
  • Гіпоплазія емалі. Це обмінні порушення в структурі зубної емалі. Дане захворювання обов'язково супроводжується якісними порушеннями. Зокрема, на емалі з'являються борозенки, поглиблення та білясті ділянки.
  • Кіста. Це хворобливе новоутворення на яснах, яке можна промацати язиком. По своїй суті — це ніщо інше, як гнійник. При її розриві гній може потрапити в кров, що несе в собі серйозну небезпеку для всього організму. Тому кісту необхідно терміново видаляти. Для цього проводиться хірургічна операція.
  • Ураження грибкового і вірусного характеру. Вони найчастіше зустрічаються у хворих на ВІЛ-інфекцією. У цій категорії населення вони мають хронічний характер. Кожна людина хоча б раз в житті переносить гострі епізоди кандидозу, стоматиту і т. д.
  • Травми зубів і ясен. Це проблема дитячого віку. 40 % дітей у віці до 13 років хоча б раз травмували ротову порожнину в результаті ігор або з необережності.
  • Вовча паща і заяча губа. Це важкі вроджені дефекти, істотно спотворюють зовнішність людини. Їх поширеність - 1 випадок на 700-800 епізодів народження.
  • Рак ротової порожнини. Він має частоту 1-10 випадків на 100,000 чоловік. Більше характерний для чоловіків середнього і літнього віку, що зловживають алкоголем і тютюновими виробами.

Висновки

Це лише найпоширеніші захворювання ротової порожнини, а насправді їх набагато більше. Саме тому, щоб не мати з ними справу, потрібно регулярно чистити зуби та відвідувати стоматолога. Адже вчасно помічену хворобу на початковій стадії вилікувати набагато легше, чим у запущеному стані.

Автор: Artlife
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)

Читайте також:


Коментарі

ВВЕРХ